Een goede rookmelder op de juiste plaats

Laatst bijgewerkt: augustus 2013
123-man-rookmelder-batterij-plafond-170_11.jpg

nieuws Jaarlijks zijn er in België ongeveer 10.000 branden. Daarbij maakt niet alleen de hitte van het vuur slachtoffers, maar is vooral de rook dodelijk. Zeker als de brand 's nachts uitbreekt. Op zo’n moment kan een eenvoudige rookmelder levens redden. Een rookmelder is een klein toestel dat aan het plafond bevestigd wordt dat reageert op de rookverschijnselen van een brand.

Wanneer het brandlucht vaststelt, weerklinkt een krachtig geluidssignaal. Een goede rookmelder kan de overlevingskansen bij brand meer dan verdubbelen. Op voorwaarde dat het een goede rookmelder is, die op de juiste plaats hangt en regelmatig getest en onderhouden wordt.

Alle nieuwe woningen en alle woningen waaraan renovatiewerken worden uitgevoerd - onderworpen aan een stedenbouwkundige vergunning – in het Vlaamse Gewest moeten uitgerust worden met rookmelders. Bij de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning moet aangegeven worden waar de rookmelders geplaatst zullen worden. Aan de hand van een attest, afgeleverd door de verstrekker van de stedenbouwkundige vergunning moet de bouwheer bewijzen dat de rookmelder geplaatst is.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn rookmelders ook verplicht in verhuurde woningen en appartementen. Het Waalse Gewest verplicht de installatie van rookmelders in alle gebouwen.
In sommige gemeenten worden rookmelders gratis of tegen een verminderde prijs ter beschikking gesteld en geïnstalleerd. Raadpleeg daarvoor de website van uw gemeente of van de brandweer.

Welke rookmelder?
• Koop een optische rookmelder
Of een rookmelder al dan niet optisch is, vindt u terug op de verpakking. Soms vindt u ook de term foto-elektrisch. Vroeger waren er ook ionische rookmelders, maar de verkoop ervan is verboden sinds 1.11.2010 en ze zullen vanaf 1 januari 2020 niet meer gebruikt mogen worden door particulieren.

• “CE”-markering en de norm “EN14604”
De vermelding van de “CE-markering” en de norm “EN14604” wil zeggen dat dit model voldoet aan de technische bepalingen waaraan een woningrookmelder wettelijk moet voldoen. M.a.w. dat het een betrouwbare rookmelder is. Op de website van ANPI (www.anpi.be), een officieel keuringsinstituut voor brandwerende middelen, vindt u een lijst met gecertificeerde rookmelders voor woningen.

• Controleer of er een testknop op het toestel aanwezig is
Om de goede werking van een rookmelder te kunnen controleren, is het belangrijk dat het toestel over een testknop beschikt. Door kort op de testknop te drukken, gaat het alarm enkele seconden af en weet u dat het toestel werkt.

• Kijk na welke soort batterij er in het toestel zit
Koop liefst een rookmelder met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar. Zo’n toestel kost iets meer, maar u bent 10 jaar gerust.
Toestellen met vervangbare batterijen, geven dikwijls een signaal als de batterijen bijna leeg zijn.

Waar hangt u rookmelders?
Een rookmelder kunt u heel eenvoudig en discreet ophangen: het is een onopvallend wit doosje, niet groter dan een sigarenkistje. U bevestigt hem gewoon met enkele schroeven in het plafond.

Waar?
• Minstens één rookmelder op elke verdieping
• één rookmelder op de gang of in de traphal waar de slaapkamers op uit komen
• in elke slaapkamer als de deuren 's nachts dichtgaan
• voor een verhoogde veiligheid ook in de zitkamer en de andere kamers (behalve de keuken), en bovenaan de trap die naar de kelder leidt
• Het beste is om alle ruimten, waar u doorheen moet als u uw huis bij brand ontvlucht, te voorzien van rookmelders.

Hang geen rookmelders:
• in de buurt van een open raam of een ventilatiegat: de rook wordt er weggeblazen
• in de badkamer of de keuken: een rookmelder maakt geen onderscheid tussen condensatiedampen en rook van een brand
• op plaatsen waar het veel warmer is dan de rest van de ruimte, zoals boven een radiator of een ander verwarmingstoestel.
• in stookplaatsen of koele ruimtes: een rookmelder functioneert niet goed meer bij een temperatuur van minder dan 4 °C en van meer dan 38 °C.
• in de garage: uitlaatgassen van auto's kunnen het alarm doen afgaan

Hoe?
• Bevestig een rookmelder steeds tegen het plafond, want rook stijgt.
• Bij voorkeur in het midden van het plafond
• in ieder geval op minstens 30 cm van een hoek of rand van het plafond.
• U kan hem ook boven aan een muur hangen, maar dan tussen 30 en 15 cm van het plafond en minstens 30 cm van een hoek.

Lees ook: Een goede rookmelder op de juiste plaats


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram