Dag van de rookmelder

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Meer dan 130 steden en gemeenten verlenen hun medewerking aan de nationale rookmeldercampagne. Iedere eerste donderdag van de maand is er een speciale actiedag: de 'Dag van de rookmelder’. Dan is er een spot te horen op de radio, en zijn er, in samenwerking met de brandweerkorpsen, speciale acties in verschillende gemeenten.

rookmelder250-1.jpg
Jaarlijks zijn er in België ongeveer 10 000 branden. Daarbij maakt niet alleen de hitte van het vuur slachtoffers, maar is vooral de rook dodelijk. Zeker als de brand 's nachts uitbreekt. Een goede rookmelder kan de overlevingskansen bij brand meer dan verdubbelen. Op voorwaarde dat het een goede rookmelder is, die op de juiste plaats hangt en regelmatig getest en onderhouden wordt.


Koop een goede rookmelder
• Een rookmelder kan je kopen in allerlei elektro- en doe-het-zelfzaken.
• Bepaalde rookmelders zijn voorzien van een (niet-vervangbare) batterij met een levensduur van 10 jaar. Ze kosten meer, maar je moet de batterijen gedurende 10 jaar niet vervangen.
• Zoek op de verpakking naar de labels CE en EN14604.
• Meer informatie over een goede rookmelders vindt u op: www.anpi.be (bij brand/producten).

Hang je rookmelder op de juiste plaats
• Alle woongelegenheden (eengezinswoningen, appartementen …) zijn veiliger als u ze beschermt met één of meerdere rookmelders. Het maakt niet uit als de woning verhuurd wordt of niet. Deze maatregel geldt ook voor woningen die een gedeelte hebben dat niet voor wonen wordt gebruikt (vb. praktijk).
• Plaats 1 rookmelder in de hal of het trappenhuis op elke bewoonde verdieping van het huis. Rookmelders in de keuken, badkamer of garage kunnen sneller leiden tot valse alarmen en zijn dus niet aan te raden.
Installeer de rookmelders aan het plafond op minstens 30 cm van de hoek. Op die manier kan de detector het snelst de rook oppikken.

rookmelder2.jpg
• Wanneer de rookmelder op de muur geplaatst wordt, doe het dan ze hoog mogelijk maar minstens 15 cm van het plafond verwijderd.
• Plaats de rookmelder zodanig dat je er vlot bij kan voor onderhoud.
• Zorg dat je de rookmelder ingeschakeld hebt nadat die geïnstalleerd is.

Test en onderhoud je rookmelder regelmatig
• Test tenminste 1 keer per maand uw rookmelder. In de meeste gevallen is hiervoor een testknop op de rookmelder voorzien.
• Verwijder maandelijks het stof van de rookmelder. Dit kan met een stofdoek, of eventueel met uw stofzuiger.
• Haal nooit de batterij uit de rookmelder, tenzij om die te vervangen. Bij sommige rookmelders kan je zelfs de batterij niet vervangen. De batterij heeft in dat geval vaak 10 jaar levensduur.
• Overschilder nooit je rookmelder en stop nooit de gaatjes toe. De detector kan anders hierdoor slecht functioneren.

Meer info:
www.speelnietmetvuur.be
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram