Voor jou gelezen op De Standaard

Tips voor een lange autorit met kinderen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Een lange autorit naar die zomerse bestemming (of een file naar de Belgische kust) kan uwgeduld, en dat van de jonge vakantiegangers, stevig op de proef stellen. Daarom verzamelde de Belgische pechhulpverleningsdienst Touring enkele tips voor ouders met jonge kinderen die een lange rit naar de zon voor de boeg hebben.

Verveling verdrijven

Tijdens een lange autorit gaan kinderen zich al snel vervelen, zorg er dus voor dat u goed voorbereid vertrekt. Stel voor elk kind een aparte rugzak samen en laat hen mee beslissen wat er in mag: hun favoriete knuffel, een cd met vrolijke muziek...

Met de nieuwste technologische snufjes is het makkelijk om kinderen rustig te houden in de wagen. Dankzij dvd’s en draagbare schermen kunnen ze onderweg naar hun favoriete films kijken en ook met videogames zijn ze wel even zoet. Selecteer vooraf welke spelletjes ze mogen meenemen en laat de meest opwindende games thuis. Controleer ook of het geluid van hun speelgoed kan worden uitgeschakeld en vergeet niet om een hoofdtelefoon en voldoende batterijen mee te nemen.

Wie niet dol is op al die technologische hoogstandjes, kan de traditionele autospelletjes bovenhalen. Laat kinderen aan de hand van de nummerplaten raden van welk land de andere auto’s op de weg afkomstig zijn of speel ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. Maak samen woordslangen of laat de kinderen een verhaal verzinnen rond een bepaald thema.

Reisziekte en uitdroging voorkomen

Kinderen zitten meestal op de achterbank en dat is net de plaats waar u het snelst last krijgt van reisziekte. U kunt hen voor vertrek geneesmiddelen tegen misselijkheid geven, maar ook deze eenvoudige trucjes kunnen helpen.
•Laat hen voor vertrek een lichte maaltijd eten en vermijd koffie en frisdrank.
•Zet, als dat mogelijk is, het autoraam op een kiertje zodat er voldoende fris lucht binnenkomt.
•Geef hen geen boeken en zeg dat ze beter voor zich uit kunnen kijken als ze voelen dat ze ziek worden.
•- Krijgen ze toch last van hun maag ? Geef hen dan een droog koekje of een sneetje brood, dat kan de misselijkheid kalmeren.

Eens u de bestemming hebt bereikt is de zon uw beste vriend, maar onderweg bezorgt de hitte u en uw kinderen vooral last. Zorg daarom dat iedereen lichte en comfortabele kleren aantrekt voor het vertrek. Bevestig een handdoek of zonneblinden aan de zijramen achteraan en neem eventueel een spray mee waarmee u hun gezicht kunt verfrissen. Op tijd poseren voor ontspanning en wat frisse lucht is een must.

De combinatie van een hoge temperatuur en een airconditioning die op volle toeren draait kan tot dehydratatie leiden. Om dat te vermijden moet u ervoor zorgen dat (zeker) jonge kinderen voldoende drinken. Leg daarom voldoende flesjes water binnen hun handbereik en controleer of ze daar regelmatig van drinken. Laat kinderen tijdens een tussenstop nooit alleen in de wagen achter, zelfs niet wanneer ze net liggen te slapen. De temperatuur van een auto in volle zon kan oplopen tot 50 à 60°C en zelfs wanneer de kinderen in de schaduw liggen en de ramen openstaan wordt het al snel ondraaglijk warm.

Deze symptomen kunnen wijzen op uitdroging: het kind huilt voortdurend en is lastig, het kind wordt apathisch en slaperig (ook een droge tong en stramme huid zijn simptonen van dehydratatie) of het kind is niet langer alert en reageert niet meer op stimulansen.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/DMF20130620_018


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram