Zelfs één dosis pneumokokkenvaccin helpt

prevenar-2.jpg

nieuws Zelfs één dosis van het nieuwe geconjugeerde pneumokokkenvaccin Prevenar beschermt zuigelingen in hoge mate tegen de infectie. Reeds na één dosis voor de zevende maand waren 73% van de gevaccineerde zuigelingen beschermd tegen de infectie. Bij twee of drie dosissen voor de zevende maand waren 95% beschermd. Drie en vier dosissen volgens verschillende schema’s die startten voor de zevende maand, leverden een bescherming van 98 tot 100% op.
Ook wanneer de inenting later gebeurde, was er een zeer goede bescherming. Eén enkele dosis tussen 12 en 23 maanden gaf een bescherming van 93%, één dosis op 24 maanden of later gaf een bescherming van 94%.
In ons land wordt het pneumokokkenvaccin toegediend in drie dosissen op de leeftijd van 2 maand, 4 maand en 12 maand. Kinderen jonger dan 2 jaar die nog niet volledig zijn gevaccineerd, moeten zo snel mogelijk gevaccineerd worden. Vanaf begin 2007 zal het vaccin gratis ter beschikking gesteld worden.

Lees ook: De pneumokok: een gevreesde bacterie

bron: Lancet 2006; 368: 1469-70

Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram