Naar de dokter na een tekenbeet?

nieuws Een beet van een teek is meestal onschuldig en pijnloos. Wanneer de teek echter besmet is met een bacterie, kan je er ziek van worden. In ons land (en in de meeste Europese landen) kunnen teken de ziekte van Lyme en Anaplasmose overbrengen.

De kans dat je na een tekenbeet de ziekte van Lyme of anaplasmose krijgt is echter zeer klein: men schat dat maximaal 1 à 5% van de mensen met een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt. De kans op anaplasmose is nog kleiner. Ten eerste is slechts een klein deel van de teken bij ons besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme of anaplasmose overbrengt. Ook wanneer de teek besmet is, is het niet zeker dat u de ziekte krijgt. Hoe langer de teek op de huid zit, hoe groter het risico op besmetting door de ziekteverwekkende bacterie.

• Heb je de teek binnen de 20 uur weggehaald? Dan is de kans op besmetting erg klein.

• Ook wanneer je de teek niet direct hebt opgemerkt en ze langer dan 20 uren op de huid heeft gezeten, hoef je niet panikeren en hoef je ook niet naar de huisarts te rennen. Een bloedtest om te zien of je besmet bent is op dit ogenblik zinloos, en ook het preventief toedienen van antibiotica na een tekenbeet wordt in ons land afgeraden.

Belangrijk is vooral om in de weken na de beet de huid rond de beet goed in de gaten te houden. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme.

Een tekenbeet die ongemerkt verloopt, zonder enige klacht, vergt geen enkele behandeling. Ook indien bij een bloedtest wordt vastgesteld dat je antistoffen hebt tegen de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, maar je hebt geen enkele klacht, dan is geen behandeling nodig.

Wanneer een arts raadplegen?
• Ontstaat er in de eerste dagen een klein, rood plekje op de plek van de beet, dan hoef je je geen zorgen te maken. Dat is een onschuldige reactie van de huid op de beet zelf.

• Indien de beet na een paar dagen nog niet genezen is of pijnlijk aanvoelt, raadpleegt je het best je huisarts. Dit kan wijzen op een lokale infectie (door andere bacteriën).

• Indien na 3 tot 30 dagen een rode, ringvormige uitslag (Erythema migrans) verschijnt rond de tekenbeet die langzaam groter wordt, moet je zo snel mogelijk je huisarts raadplegen. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk start met een antibioticakuur. Een bloedtest om na te gaan of je effectief besmet bent, heeft geen zin omdat de besmetting in het bloed op dat ogenblik meestal nog niet kan worden vastgesteld.
Ook zonder antibiotica zal deze huiduitslag meestal spontaan verdwijnen. De behandeling gebeurt vooral om te voorkomen dat de bacterie zich verspreidt in het lichaam en complicaties optreden waarbij spieren, gewrichten, het zenuwstelsel en het hart kunnen worden aangetast. Door een behandeling met een antibioticum verdwijnt de huiduitslag meestal binnen de 7 à 14 dagen. Hoe langer je wacht met de behandeling, hoe langer het herstel zal duren.

De huiduitslag is niet altijd goed te zien. Bovendien krijgt niet iedereen die door een besmette teek is gebeten deze huiduitslag. Ook zonder het verschijnen van de rode ring kunt u de ziekte van Lyme krijgen.

• Krijg je in de weken na een tekenbeet griepachtige klachten zoals hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid, gezwollen klieren en/of koorts? Raadpleeg dan zo snel mogelijk je huisarts voor een antibioticakuur. Ook bij deze verschijnselen is het niet nodig om eerst een bloedtest uit te voeren om te kijken of je effectief besmet bent. Hoe langer je wacht met de behandeling, hoe langer het herstel zal duren. • Krijg je in de maanden na een tekenbeet gewrichtspijn in armen of benen, hartritmestoornissen of tekenen die wijzen op aantasting van het centrale zenuwstelsel (zoals scheefstand van het gezicht, dubbelzien, tintelingen in armen en benen…), dan moet je onmiddellijk je huisarts raadplegen. Dit kan wijzen op ernstige complicaties ten gevolge van de ziekte van Lyme. De arts zal eerst een bloedtest doen om na te gaan of je effectief besmet bent geweest. Indien die test positief is, dan moet je antibiotica nemen. Soms zal het nodig zijn om de antibiotica intraveneus toe te dienen (wat een opname in het ziekenhuis vereist).

Meer info
www.zorg-en-gezondheid.be
www.wiv-isp.be
www.rivm.nlwww.weekvandeteek.nl
www.hpa.org.uk


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram