Snel op digitaal doktersbezoek dankzij Doktr app

123-gsm-mobile-app-internet-09-19.jpg

nieuws Binnenkort zullen we dankzij de Doktr app van Proximus snel en gemakkelijk via onze smartphone een videoconsultatie met een erkende arts kunnen regelen, om advies of een voorschrift te vragen. De dienst is vooralsnog gericht op eerstelijnszorg, maar het is de bedoeling om het in de nabije toekomst uit te breiden naar alle artsen, specialisten en paramedici. Proximus benadrukt dat de privacy van patiënten gegarandeerd wordt.

Door de coronacrisis zijn doktersconsultaties op afstand meer ingeburgerd geraakt en met de Doktr app, die in juni beschikbaar wordt, wil Proximus die trend verder verankeren in ons land. Het telecombedrijf werkte daarvoor samen met Doktor.se, een ervaren aanbieder van eHealthoplossingen uit Zweden. Volgens schattingen verloopt in Zweden 15 tot 20% van de doktersconsultaties al digitaal.
Voor iedereen met Belgische mutualiteit
De nieuwe app zal het voor patiënten mogelijk maken om snel contact op te nemen met een gekwalificeerde arts, vanop om het even welke locatie, zonder naar een dokterspraktijk te hoeven gaan. De app zal openstaan voor iedereen die ingeschreven is bij een Belgische mutualiteit,  of ze nu klant zijn bij Proximus of niet. De digitale tool moet ook dokters helpen om efficiënter te werken, en zo hun dagelijkse werkdruk verlichten. 

Concreet zal je je als patiënt eerst aanmelden via Itsme, een toepassing die je identiteit controleert. Via een vragenlijst worden je klachten vastgesteld, waarna de app een videocall zal opzetten met een arts. Enkel met jouw uitdrukkelijke toestemming kan die arts toegang krijgen tot je medische dossier of eventueel nadien verslag uitbrengen aan je eigen huisarts. Als je een voorschrift of een doktersattest nodig hebt, krijg je dat via de chatfunctie toegestuurd. De dokters zullen via de app wel geen medicijnen voorschrijven die intensieve medische opvolging vereisen of verslavend kunnen zijn.
Eerst voor basiszorg
In eerste instantie is de app bedoeld voor basiszorg. Wanneer de arts vindt dat een fysieke consultatie of een bezoek aan een specialist nodig is, zal hij je doorverwijzen. Tijdens de opstartfase zal er nog maar een beperkte groep artsen meewerken en zal de app je willekeurig toewijzen aan een beschikbare dokter. Als je liever een andere dokter ziet, kan je wel terug naar de wachtrij. Maar de bedoeling is om het platform op termijn open te stellen voor alle artsen en je dan de keuze te geven om een specifieke dokter te consulteren. Ook specialisten en paramedici zouden in de toekomst toegankelijk worden via de app.

Proximus benadrukt dat de veiligheid en privacy van patiënten gegarandeerd wordt. Behalve de aanmelding via Itsme, verlopen de gesprekken ook via een geëncrypteerde verbinding. Na 48 uur wordt alle inhoud van de communicatie gewist.

Het gebruik van de app zal gratis zijn voor patiënten. Aan dokters wordt een vergoeding op gebruiksbasis gevraagd. 

Bronnen:
https://datanews.knack.be
https://www.standaard.be
https://www.proximus.be

Lees ook: ‘Dokter Google’ heeft het meestal fout

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram