Eén minuut beweging helpt al in strijd tegen overtollige kilo’s

nieuws Goed nieuws voor mensen die weinig tijd (en zin) hebben om intensief te sporten: een studie van de universiteit van Utah heeft aangetoond dat elke vorm van intensief bewegen, zelfs al duurt het maar een minuut, helpt in de strijd tegen overtollige kilo’s.

‘Om gewichtstoename tegen te gaan, blijkt de intensiteit van de beweging veel belangrijker dan de duur ervan’, aldus Jessie Fan, professor aan de universiteit van Utah die meewerkte aan het onderzoek. Daaruit bleek dat een aantal korte, scherpe uitbarstingen van energie hetzelfde effect hebben als langere, maar minder frequente sportieve inspanningen.

Volwassenen worden aangeraden om minstens 150 minuten inspanning per week in te plannen, maar weinigen komen daar ook echt aan toe. Nu blijkt dat elke gestolen minuut meetelt: of u nu voor de trappen kiest in plaats van de lift, de auto een beetje verder parkeert of een spurtje inzet om de trein alsnog te halen.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij volwassenen tussen 18 en 64 jaar oud, 2.200 vrouwen en 2.300 mannen namen deel. Voor elke minuut intensieve inspanning die de testpersonen aan hun wekelijkse bewegingspatroon toevoegden, daalde hun BMI met 0,07.

Vrouwen die doorheen hun dag af en toe een minuut intensieve inspanning inplannen, zouden hun kansen op overgewicht met vijf procent zien slinken, mannen met twee procent. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in de American Journal of Health Promotion.

Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram