Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Deze sporten zijn volgens gerenommeerde artsen het best voor je lichaam

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Ellenlange tochtjes lopen of jezelf afmatten met intensieve oefeningen op de yogamat? Volgens wetenschappers van Harvard Medical School zijn er sporten of oefeningen die veel beter zijn voor je lichaam. Zo zijn er meer bepaald vijf bewegingsvormen die het beste effect hebben als het gaat over spieropbouw, gewichtsverlies, de bescherming van het hart en die je bovendien wapenen tegen de ouderdom.

Volgens I-Min Lee, professor aan de Harvard Medical School, zijn er vijf sporten of oefeningen die met kop en schouders boven de rest uitsteken als het gaat om ideale bewegingsvormen voor wie met workouts van start wil gaan. Zijn bevindingen zijn werden zonet gepubliceerd in een gezondheidsrapport dat de naam 'Starting to Exercise' meekreeg. 

1. Zwemmen
"Je zou dit de ideale workout kunnen noemen", klinkt het in het rapport. Niet alleen is zwemmen goed voor alle spieren in je lichaam, het zorgt er ook voor dat de gezondheid van je hart er op vooruit gaat en beschermt de hersenen tegen ouderdomsgerelateerde aftakeling. Wie regelmatig 30 tot 45 minuten gaat zwemmen, wapent zich ook tegen depressie en vermindert zo stressgevoelens. 

2. Tai chi
Tai chi is een Chinese gevechtskunst die vooral uit vloeiende bewegingen bestaat. Er wordt daarbij veel belang gehecht aan de focus en de ademhaling. Bovendien is de sport vrij toegankelijk voor zowat alle doelgroepen. "Tai chi is uitzonderlijk goed voor oudere mensen omdat evenwicht er een belangrijk onderdeel van vormt en dat net iets is dat we verliezen als we ouder worden", zegt Lee. Deze scoren daarin het best:

3. Krachttraining
Volgens de onderzoekers kun je hierbij een korte reeks van oefeningen met zwaardere gewichten doen of een langere reeks met lichtere gewichten. Wie liever van de gewichten blijft, kan zich ook aan HIIT-training wagen. Daarbij doe je telkens korte reeksen van intensieve oefeningen zoals burpees, lunges en planking. Dat is niet alleen goed voor spieropbouw, maar ook het cardiovasculaire stelsel vaart er wel bij.

4. Wandelen
Heel wat studies tonen aan dat zelfs een halfuurtje wandelen al een positieve invloed kan hebben op lichaam en geest. Zo helpt het bij oudere mensen bijvoorbeeld geheugenverlies tegen te gaan. Aan wie niet vaak sport, raden de dokters van de Harvard Medical School aan om te beginnen met tochtjes van 10 à 15 minuten en zo op te bouwen naar wandelingen van 30 à 60 minuten.

5. Kegeloefeningen
Deze oefeningen om de bekkenbodemspieren te trainen, zijn volgens de wetenschappers zowel voor vrouwen als mannen best belangrijk. Eenmaal we ouder beginnen te worden, worden deze spieren, die onder meer de baarmoeder, blaas, dunne darm en rectum omvatten, slapper. Je traint ze dus beter, al was het maar om gênante probleempjes te voorkomen, en dat doe je door telkens twee à drie seconden lang en dat in een reeks van tien je urine of een windje tegen te houden. 

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171016_03134742


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram