Ontsierende bloedvaatjes op de benen: soms een voorbode van spataders

123-spataders-been-7--03-181.jpg

nieuws Veel mensen hebben zichtbare kleine rode of paarsblauwe lijntjes of vlekken op de benen. Deze ‘besenreiservarices’ of bezemrijmvaatjes – in de volksmond ook takkenbosvenen of heksenbezemaders genoemd - zijn eigenlijk hele kleine oppervlakkige spatadertjes. Net als bij de gewone spataderen is een staand beroep een risicofactor. Meestal heeft men er geen lichamelijke klachten van maar zijn ze wel ontsierend. Ze kunnen op alle leeftijden ontstaan, maar zelden bij kinderen.

Als ze ongemakken veroorzaken (zoals zware benen, tintelingen, pijn...) of als u ze storend vindt, dan kunnen ze worden behandeld met sclerotherapie of een uitwendige lasertherapie. Bij scleroseren wordt met een dunne naald een soort lijm in de adertjes gespoten waarna de aders worden dichtgedrukt.

Alhoewel deze ‘takkenbosvenen’ meestal onschuldig zijn, is het soms toch aan te raden om een arts te raadplegen:
• Wanneer u eerder al spataders hebt gehad of wanneer dit in uw familie voorkomt. Takkenbosvenen kunnen namelijk een voorbode van spataders zijn.

• Wanneer u tegelijk dikke, gevoelige bovenbenen hebt: het zou kunnen dat u lijdt aan lipoedeem, een (waarschijnlijk erfelijke) aandoening waarbij abnormale vetcellen worden gevormd.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram