Negatieve uitslag chlamydiatest moedigt seksueel risicogedrag aan

123-cond-kleuren-170_08.jpg

nieuws Jongeren die zich laten testen op chlamydia veranderen hun seksueel gedrag op basis van de uitslag. Mensen met een positieve testuitslag gebruiken nadien vaker een condoom, mensen die negatief testen juist minder vaak. Na verloop van tijd vervallen beide groepen echter weer in hun oude gedrag. Dat schrijven onderzoekers van het Nederlandse RIVM in Sexually Transmitted Diseases.

De studie baseert zich op gegevens van ruim 8.000 mensen tussen 16 en 29 jaar die na een chlamydiatest een vragenlijst over hun seksuele gedrag invulden. De vragen omvatten verschillende risicoactiviteiten zoals condoomgebruik bij bestaande vaste of losse contacten, het aangaan van nieuw seksueel contact en het aantal sekspartners.

Jongeren blijken hun seksuele gedrag afhankelijk van de testuitslag te veranderden. Een positieve test leidde vaker tot veiliger vrijen. Zo daalde het aantal personen dat nooit een condoom gebruikte met een vaste partner nadat ze te horen hadden gekregen dat ze chlamydia hadden. Maar ook een negatieve uitslag had effecten: jongeren zonder chlamydia vertoonden juist meer risicogedrag. Zo nam bijvoorbeeld het condoomgebruik met een vaste partner af terwijl het aantal seksuele partners steeg.
Na verloop van tijd neemt het risicogedrag weer af en beweegt het richting het oude gedrag.

Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram