Wie tijdens het slapen door zijn mond ademt, beschadigt zijn tanden

123-snurken-apneu-slaapapneu-2-15.jpg

nieuws Door de mond ademen tijdens het slapen zou de zuurtegraad in de mondholte verhogen en dat kan op zijn beurt nefaste gevolgen hebben voor het tandglazuur.

In normale omstandigheden draait de zuurtegraad (ph) van het speeksel (en van de mond) rond de 7, wat neutraal te noemen is. Nog even voor de duidelijkheid: hoe lager de ph-waarde, hoe zuurder de omgeving is. Een Nieuw-Zeelands team van de Universiteit van Otago bracht een aantal jongeren, met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar, samen om na te gaan of ademen door de mond tijdens het slapen een invloed heeft op de zuurtegraad in de mondholte en op de lichaamstemperatuur. Ze deden dit door die parameters te evalueren gedurende een aantal ‘normale’ nachten en gedurende een aantal nachten waarbij de deelnemers een neusknijper moesten dragen tijdens het slapen.

Een eerste vaststelling: als een persoon verplicht wordt om tijdens het slapen door zijn mond te ademen, heeft dat geen invloed op zijn lichaamstemperatuur tijdens de nacht. Wat de aciditeit betreft, is het een ander verhaal. Overdag bedroeg de gemiddelde zuurtegraad in de mondholte 7,3. ’s Nachts was de waarde 7, maar ze zakte tot 6,6 wanneer de proefpersoon werd gedwongen tot mondademhaling via een neusknijper. En dat is nog maar een gemiddelde want de ph-waarde kan bij momenten zakken tot 3,6. Belangrijke kanttekening: een ph-waarde die lager ligt dan 5,3 wordt al beschouwd als een risicofactor voor aantasting van het tandglazuur en voor vorming van cariës omdat het de bacteriële tandplak verstevigt.

Occasioneel eens door de mond ademen, bijvoorbeeld wanneer je verkouden bent, zou niet echt problematisch zijn, maar als het fenomeen chronisch wordt (bijvoorbeeld bij apneu) dan is het noodzakelijk om erover te praten met je tandarts. Uiteraard omdat het belangrijk is voor de gezondheid van je tanden en je mondholte maar ook nog om andere belangrijke redenen.

Lees ook: De link tussen snurken en type 2 diabetes

bron: Journal of Oral Rehabilitation (http://onlinelibrary.wiley.com/subject/code/DN10/titles)

Laatst bijgewerkt: september 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram