Wat zijn nachtelijke angstaanvallen en hoe kan je best reageren?

123-p-kind-bed-nachtmerrie-170-11.jpg

nieuws

Wordt je kind ’s nachts soms gillend wakker en kan je hem dan maar moeilijk kalmeren? Dan heeft hij niet zomaar een nachtmerrie gehad, maar spreken we van een nachtelijke angstaanval. Zoiets komt bijna uitsluitend bij kinderen voor tussen 3 en 5 jaar, en iets vaker bij jongens dan bij meisjes. 

Hoe kan je een nachtelijke angstaanval herkennen?

In tegenstelling tot bij nachtmerries, die eerder in het midden of op het einde van de nacht voorkomen, vinden nachtelijke angstaanvallen in de eerste uren plaats. Na een nachtmerrie kan je een kind relatief makkelijk sussen, maar bij een paniekaanval ligt dat anders. Hij wordt gillend wakker en zit ook rechtop in bed met ogen open, maar eigenlijk slaapt hij nog dus dringen jouw woorden nauwelijks door. Hij zweet ook veel en is heel onrustig, maar na enkele minuten of maximaal een half uur valt hij weer in slaap. 

Waarom reageren de kinderen niet tijdens een nachtelijke paniekaanval?

Waarschijnlijk is het deel van de hersenen dat instaat voor het geheugen, horen en voelen in slaaptoestand en het deel van de hersenen dat zorgt voor bewegingen en taal in waaktoestand. Dat maakt dat de kinderen tijdens een aanval gillen, huilen en om zich heen slaan, maar niet reageren op de geruststellende woorden van mama en papa en zich de dag erna ook niets herinneren meer van het voorval.

Wat zijn de oorzaken van nachtelijke angsten?

De exacte triggers zijn nog niet gekend, maar waarschijnlijk liggen ook spanningen, slaapgebrek, koorts of medicijnen die op de hersenen inwerken aan de basis van de paniekaanval. Bovendien moeten de hersenen nog leren om een goed slaappatroon te ontwikkelen, zodat ze niet meer in zo’n slaap-waakfase terechtkomen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De angstaanvallen zijn niet te behandelen, maar artsen raden aan om het kind tijdens zo’n aanval niet wakker te maken. Door hem te willen troosten, neemt de onrust nog toe, waardoor de situatie erger wordt. Je kan het kind dus beter gewoon met rust laten, zelfs al druist dat in tegen je instinct. Natuurlijk kan je ook in dezelfde kamer blijven en wachten tot het kind in een andere slaapfase komt en de aanval vanzelf overgaat. Krijgt het kind altijd op hetzelfde moment een angstaanval? Dan kan het helpen om het kind een kwartiertje ervoor even heel kort wakker te maken.

Hebben de nachtelijke angstaanvallen gevolgen op lange termijn?

Bij de meeste kinderen stoppen de aanvallen na het vijfde levensjaar. Weinig kinderen hebben er nog last van na hun tiende verjaardag en amper 1 op 100 volwassenen kampt ermee. Ze veroorzaken geen schade aan de hersenen, maar kan het zijn dat het kind gaat slaapwandelen op latere leeftijd. Die kans is echter wel klein.

Lees ook: Tellen de uren slaap voor middernacht dubbel?

Bronnen:
www.uzleuven.be
www.kinderneurologie.eu

Lees ook: Wat is de beste slaaphouding?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2020
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram