Waarom slaap je beter als je partner er is?

unsplash_koppel_bed_voeten.jpg

nieuws

Heb je het gevoel dat je beter slaapt als je partner naast je ligt? Dat heeft alles te maken met zijn of haar geur, zo blijkt uit een psychologisch onderzoek van de Universiteit van Bristish Columbia. “Het slapen met de geur van een partner verbetert de slaapkwaliteit met meer dan twee procent”, aldus Marlise Hofer, recent afgestudeerde doctoraatsstudente psychologie en hoofdauteur van de studie. "Het effect is vergelijkbaar met wat er gebeurt als je orale melatonine supplementen neemt, vaak gebruikt als slaapmiddel."

Voor de studie analyseerden de onderzoekers slaapgegevens van 155 deelnemers die twee dezelfde T-shirts kregen om als kussenslopen te gebruiken. De ene was eerder 24 uur gedragen door hun eigen partner, de andere door een vreemde of nog nieuw, en vervolgens ingevroren om de geur te behouden. De proefpersonen, die niet wisten welke T-shirt ze als kussensloop gebruikten, vulden ’s ochtends een enquête in over hoe uitgerust ze zich voelden en daarnaast bracht ook een speciaal slaaphorloge de slaapcycli in kaart. Dat meetsysteem bevestigde wat de deelnemers zelf ook aangaven: de geur van de partner heeft een positief effect op de slaapkwaliteit, ook als we er ons niet bewust van zijn.

Hoe dat komt? Volgens de onderzoekers geeft een langdurige relatie ons een gevoel van veiligheid, rust en ontspanning, wat op zijn beurt leidt tot een betere slaap. Blijkbaar geeft de geur van je geliefde, ook als hij of zij er zelf niet is, een vergelijkbaar effect. Hofer laat weten dat extra onderzoek is opgestart, onder andere om te zien of de geur van ouders de slaapkwaliteit van hun kind kan optimaliseren.

Lees ook: Ontspanningsoefeningen om beter te slapen

Bronnen:
https://news.ubc.ca
https://www.psychologicalscience.org

Lees ook: Wat is de beste slaaphouding?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram