Seks na de bevalling: waarom je echt moet wachten tot jij er klaar voor bent

dossier Seks is het laatste waar je aan denkt na de bevalling. Logisch, want je lijf heeft het hard te verduren gehad en je seksleven heeft een deuk opgelopen dankzij het gebrek aan slaap. Maar voel je niet schuldig, want je kunt echt beter wachten tot jij er opnieuw klaar voor bent.

Seks is niet het allerbelangrijkste

Voor jezelf kiezen in dit geval is vaak moeilijker dan je denkt. Je aandacht gaat volledig naar die kleine spruit maar je wilt je partner toch ook nog genoeg aandacht en liefde geven. Die balans vinden is lastig, zeker wanneer je nog stijf staat van de hormonen, een lijf hebt dat nog moet ontzwangeren en een baby die al je energie opslurpt. Seks mag dan wel een belangrijk element zijn in iedere relatie, het is niet het allerbelangrijkste. Liefde gaat verder dan vuurwerk tussen de lakens en jezelf onnodig over die drempel sleuren is daarom het laatste wat je moet doen. Na de bevalling weer voor de eerste keer seks hebben met je partner is iets waar niet alleen je partner, maar zeker ook jij voor de volle honderd procent klaar voor moet zijn. Wist je dat 31% van de millennial-vrouwen opnieuw seks heeft met haar partner voordat ze zich daar eigenlijk klaar voor voelde? Dat blijkt uit onderzoek van State of Motherhood uit 2019.

Geen standaard wachtperiode

Wanneer je dan opnieuw klaar bent voor seks? Dat hangt van persoon tot persoon af. Dokters en verloskundigen raden aan om minstens zes weken te wachten, maar het kan goed zijn dat je je na die periode nog steeds niet klaar voelt. Iets als te lang wachten bestaat in dit geval niet en je partner moet dat begrijpen. Uit bovenstaand onderzoek blijkt dat 53% van de geïnterviewde ouders na die zes weken opnieuw zin hadden in seks, bij 11% procent kwam die seksdrive al voor de kaap van de zes weken. Opvallend is dat vrouwen onder de 30 jaar eerder weer zin hebben in seks dan vrouwen boven deze leeftijdsgrens.

Meer tijd nodig

Wat verder ook duidelijk naar voren kwam in het onderzoek was dat 40% van de moeders langer de tijd nodig heeft. Dan spreken we niet over een paar extra weken, maar over zes maanden tot een jaar. Je bent dus echt niet de enige als je wat meer ruimte nodig hebt om weer interesse te krijgen in seks. Neem dus vooral je tijd en weet dat als je ervoor gaat, je altijd nog kunt stoppen zodra het ongemakkelijk of zelfs pijnlijk aanvoelt. Want seks na de bevalling hoort net zo leuk en fijn te zijn als ervoor.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram