Waarom seks na de bevalling vaak moeilijker verloopt

123_m_koppel_slapen_bed_relatie_2021.jpg

nieuws

Borstvoeding geven en voor het eerst bevallen zijn factoren die het seksueel functioneren kort na de bevalling kunnen bemoeilijken. Tot die resultaten komt de Vrouwenkliniek van het UZ Gent, die het seksueel functioneren van 109 vrouwen na de bevalling onderzocht. Daarbij werd gepeild naar hun algemeen seksueel functioneren, pijn bij betrekkingen en kwaliteit van leven. De vrouwen werden op drie momenten bevraagd: in het derde trimester van de zwangerschap, 6 weken en 6 maanden na de bevalling. Het onderzoek verscheen in het vakblad The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care.

Borstvoeding en eerste kind 

Uit het onderzoek blijkt dat pijn bij betrekkingen (dyspareuniescore) na de bevalling vaak voorkomt. 
In de eerste zes weken blijken twee factoren belangrijk: borstvoeding en een eerste bevalling (primipariteit).  Vrouwen die borstvoeding geven en voor het eerst bevallen, hebben hogere pijnscores. 

• Borstvoeding geven verandert de hormoonhuishouding en gaat daardoor dikwijls gepaard met vaginale droogheid. De verminderde vochtproductie geeft dan meer pijn bij betrekkingen. 

• Bij een eerste bevalling is het perineaal trauma – de kans op een knip of scheur – vaak het grootst, wat leidt tot pijnlijke betrekkingen. 

• Ook vermoeidheid heeft uiteraard een impact op het seksueel functioneren. 
Pijn bij betrekkingen neemt echter sterk af vanaf zes weken na de bevalling. De studie toont aan dat na zes maanden enkel bij een eerste bevalling de seksuele functie nog verstoord is.     

Keizersnede: geen preventief effect  

Een keizersnede zorgt opmerkelijk genoeg niet voor een beter seksueel functioneren na de bevalling, zo blijkt uit de studie. Dat is volgens de onderzoekers een belangrijke vaststelling, want de vraag naar een preventieve keizersnede om een verzakking tegen te gaan of het seksueel functioneren te vrijwaren, blijft toenemen. Dat beschermende effect op de seksuele functie is er dus niet. Meer nog: de vrouwen die een keizersnede ondergingen, scoren zes maanden na de bevalling significant slechter op bepaalde factoren van de levenskwaliteit, zoals vermoeidheid en energiepeil.

Seksueel functioneren en levenskwaliteit   

De studie legt ook een duidelijke relatie bloot tussen seksueel functioneren en levenskwaliteit. Zes tot acht weken na de bevalling bleek meer dan 70 procent van de vrouwen opnieuw seksueel actief. De vrouwen bij wie het seksueel functioneren dan het meest was verstoord, scoorden ook significant lager op het vlak van levenskwaliteit. Er bestaat dus een duidelijk verband tussen seksueel functioneren en algemeen welbevinden. 

Zwangere vrouwen beter informeren 

Het seksueel functioneren in de eerste maanden na de bevalling is tot nog toe weinig onderzocht. "Op de consultatie merk je dat vrouwen ermee zitten, maar spontaan durven ze hun vragen vaak niet te stellen," aldus onderzoeker dr. Els Elaut. "Binnen de Vrouwenkliniek willen we zwangere vrouwen nu proactief beter informeren over seksualiteit, tijdens én na de zwangerschap. En we willen hen vooral geruststellen: het is niet ongewoon dat het seksueel functioneren verstoord is na de bevalling, maar dat is vaak slechts tijdelijk."

Bron:
http://www.uzgent.be/nl/home/nieuws/Paginas/Vrouwenkliniek-brengt-seksueel-functioneren-na-de-bevalling-in-kaart-.aspx

 


Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram