Wanneer ben ik vruchtbaar?

In dit artikel
Wanneer ben ik vruchtbaar?

dossier

De cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de dag voor de volgende menstruatie. De eisprong of ovulatie vindt plaats ongeveer veertien dagen voordat je weer ongesteld moet worden. De tijd tussen de menstruatie en de eisprong kan wel variëren, bijvoorbeeld door stress of door reizen. Wanneer ben je dan vruchtbaar?


Lees ook: De menstruele cyclus

Lees ook: Vrouwelijke cyclus: 9 handige apps

Lees ook: Is vrijen tijdens de menstruatie gevaarlijk?

Symptomen van de eisprong

Bij de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Wanneer de eisprong nadert wordt:

  • de baarmoedermond zachter
  • de baarmoedermond groter
  • het cervixslijm overvloediger, helder en elastisch


De eisprong zelf duurt ong. vijftien seconden. Sommige vrouwen zeggen dat ze de eisprong zelf kunnen voelen.

Na de eisprong:

  • sluit de baarmoedermond zich
  • verandert het cervixslijm weer
  • stijgt de lichaamstemperatuur met ongeveer 0,4 graden


Lees ook: Zo kan je jouw ovulatie berekenen

Lees ook: Oorzaken van tussentijds vaginaal bloedverlies

Wanneer vruchtbaar?

Getty_ovulatie_menstruatiecyclus_2024.jpg

© Getty Images

Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen, met rond de veertiende dag de eisprong. De eicel blijft na de eisprong een paar uur leven, maar zaadcellen leven veel langer. Die kunnen wel een week overleven. Dat betekent dat je gemiddeld zeven dagen vruchtbaar bent. De kans op bevruchting is op het moment van de eisprong tot een halve dag erna het grootste. Zelfs drie keer zoveel als in de zeven dagen voor de eisprong.

  • Als je cyclus regelmatig is, kun je dus makkelijk uitrekenen wanneer je vruchtbaar bent. Veertien dagen voordat je ongesteld moet worden is de eisprong. De vruchtbaarste dagen zijn twee tot drie dagen rond de eisprong, maar de geslachtsgemeenschap zou vanaf vijf dagen voor de eisprong kunnen plaatsvinden om bevrucht te raken.
  • Heb je een onregelmatige cyclus, dan kan het meten van de temperatuur uitkomst bieden. Meet vanaf het begin van je cyclus, vanaf de dag dat je ongesteld wordt dus, iedere dag om ongeveer dezelfde tijd je temperatuur. Zo'n 12 tot 24 uur na de eisprong stijgt je temperatuur met ongeveer 0,4 graden. Pas vlak voor de volgende menstruatie daalt je temperatuur weer. Ga je vrijen als je temperatuur toeneemt, dan is het natuurlijk te laat. De eicel is immers maar een paar uur vruchtbaar. En je temperatuur stijgt 12 tot 24 uur nadat die eicel is vrijgekomen. Je moet dus een paar maanden achter elkaar je temperatuur opnemen. Dan kun je bepalen wanneer de eisprong plaatsvindt. Daarna kun je vrijen een paar dagen voordat de eisprong plaats vindt. Het beste is 24 tot 48 uur ervoor.

Lees ook: Moet je extra veel vrijen om zwanger te worden?

Lees ook: De noodpil of morning-afterpil

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram