Screening op metabool syndroom via zelf opmeten buikomvang

123-man-buik-meten-lijntm-170-06.jpg

nieuws

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht hebben aangetoond dat het zelf opmeten van de buikomvang bij ogenschijnlijk gezonde mensen een betrouwbare en goed uitvoerbare eerste stap is om het metabool syndroom op te sporen. In totaal werden 11.862 ogenschijnlijk gezonde mannen en vrouwen tussen de 20 en 70 jaar via hun huisartsenpraktijk uitgenodigd om aan het onderzoek deel te nemen. Van de 5.558 mensen die hierop hebben gereageerd, bleken er 2.004 een vergrote buikomvang te hebben.

Als eerste stap bepaalden deelnemers thuis met een meetlint hun buikomvang. Als die meer was dan 102 cm bij mannen of 88 cm bij vrouwen, werden zij uitgenodigd voor verder onderzoek om te controleren of er nog verdere risicofactoren aanwezig waren. De meting thuis bleek betrouwbaar. Van de 1.721 personen met een vergrote buikomvang die nader onderzocht werden, voldeden er 473 aan de definitie voor het metabool syndroom.

Lees ook: Metabool syndroom: combinatie van problemen met metabolisme


Laatst bijgewerkt: juli 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram