Screening dikke mensen werkt

nieuws Het is effectiever dikke mensen te screenen op risicofactoren voor hart- en vaatziekten dan de algemene bevolking te screenen op diabetes. Door gerichte screening en behandeling krijgen uiteindelijk minder mensen diabetes of hart- en vaatziekten, zo ontdekte een groep Utrechtse onderzoekers. Huisartsen kunnen de screening gemakkelijk zelf uitvoeren. Vakblad Huisarts en Wetenschap publiceert het onderzoek.

In 2004 adviseerde de (Nederlandse) Gezondheidsraad gerichte screening op cardiovasculaire risicofactoren onder dikke mensen in plaats van screening onder de algemene bevolking op diabetes type 2. Daarop nodigde een groep Utrechtse huisartsen-onderzoekers 11.862 ogenschijnlijk gezonde mensen uit voor screening op het metabool syndroom (een cluster risicofactoren). Zij waren tussen de 20 en 70 jaar oud en hadden nog geen diabetes, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. De deelnemers werd gevraagd thuis hun buikomvang te meten.

Mensen die wilden meewerken èn een te grote buikomvang hadden gemeten werden uitgenodigd voor nader onderzoek. Zo werd vastgesteld of zij leden aan het metabool syndroom. Bijna driekwart van de mensen bij wie de screening een metabool syndroom aantoonde, nam uit zichzelf contact op met de huisartsenpraktijk. Met deze patiënten werd de uitkomst besproken en zij werden behandeld volgens de bestaande richtlijnen van het Nederlandse Huisartsen Genootschap. Deze aanpak leidde tot meer lichamelijke activiteit en tot gewichtsverlies in het eerste jaar na screening. Bij meer dan de helft van deze mensen was er na drie jaar geen sprake meer van het metabool syndroom.

Lees ook: Metabool syndroom: combinatie van problemen met metabolisme


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram