Medicamenteuze behandeling van pijnlijke menstruaties

nieuws Pijnlijke menstruaties (Dysmenorroe) is een frequente klacht bij jonge vrouwen. Meestal is er geen duidelijke organische oorzaak aanwezig.
Wanneer vast staat dat er geen organische oorzaak bestaat (bv. endometriose) dan wordt de pijn het best behandeld met een niet-steroïdale ontstekingsremmer. Een behandeling gedurende twee tot drie dagen juist vóór de maandstonden en gedurende de eerste dagen van de maandstonden, is meestal voldoende.
Wanneer die ontstekingsremmers niet volstaan of niet aangewezen zijn omwille van mogelijke bijwerkingen (bv. maagbloeding), dan kan de arts orale anticonceptiva (toegediend in maandelijkse cycli of in verlengde cycli) voorschrijven. Hiermee wordt wel het best twee jaar na het begin van de maandstonden gewacht.
Van stoffen zoals magnesium, thiamine (vitamine B1), pyridoxine (vitamine B6), vitamine E, bepaalde middelen op basis van planten of visoliesupplementen, is de werking niet bewezen.
Wanneer met ontstekingsremmers en orale anticonceptiva geen voldoende controle van de pijn bekomen wordt, is een grondiger gynaecologisch onderzoek aangeraden om een onderliggende oorzaak op te speuren, bv. congenitale afwijking, endometriose, adenomyose, fibroom.

Lees ook: Het premenstrueel syndroom (PMS): symptomen en behandeling

Lees ook: Dysmenorroe (menstruatiepijn): wat doen bij pijnlijke maandstonden?

bron: Folia Farmacotherapeutica, maart 2006

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram