Waarom michelinbandjes rond de buik gevaarlijk zijn

nieuws Het is al langer bekend dat vetophoping rond de buik (het mannelijke type van vet) meer gezondheidsrisico's inhoudt dan (het vrouwelijke type van) vetophoping rond de heupen en de billen. Over de preciese oorzaken tast men evenwel in het duister.
Volgens een studie die vorige week werd voorgesteld op de jaarvergadering van de American Diabetes Association leidt vetophoping rond de buik tot een verhoogde productie van glucose (suiker) in de lever wat dan weer leidt tot een verstoord glucose-metabolisme. Vetzuren uit de buik komen namelijk gemakkelijker terecht in het bloed en worden getransporteerd naar de lever waar glucose wordt geproduceerd. Hoe meer vet, hoe hoger de productie van glucose. Dit leidt op termijn tot insuline-resistentie. Insuline is een hormoon dat het suikergehalte in het bloed controleert en ervoor zorgt dat de suiker terechtkomt in de cellen om te worden gebruikt als energie. Insuline-resistentie betekent dat het lichaam de signalen van het hormoon niet meer herkent, waardoor de glucosebalans verstoord raakt. Insuline-resistentie ligt ook aan de basis van diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes).

Lees ook: Alles wat je moet weten over diabetes


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram