Overgewicht bij kind is riskanter dan gedacht

nieuws Kinderen met overgewicht hebben in hun latere leven een nog groter risico op hart- en vaatziekten en diabetes dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit een literatuurstudie van University of Oxford in het British Medical Journal. 63 onderzoeken werden geanalyseerd waarbij in het totaal bijna 50.000 kinderen van 5 tot 15 jaar werden gevolgd. In de onderzoeken werd gekeken naar hun gewicht en bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten en diabetes, zoals een hoge bloeddruk, het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel.

Kinderen en tieners met overgewicht (BMI 25-30) en obesitas (BMI >30) bleken een hogere bloeddruk te hebben dan leeftijdsgenoten met een gezond gewicht. Hun overgewicht leidde ook tot een verhoogd cholesterol. De zware kinderen hadden bovendien vaker last van insulineresistentie, een voorbode van diabetes. Ook kwam een verdikte hartspier vaker voor bij de kinderen met overgewicht, wat dan weer wijst op beschadiging van de hartspier. Volgens de onderzoekers betekent dit dat kinderen met overgewicht 30 tot 49% meer kans hebben op een hartziekte of een beroerte.


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram