Tips om uw kind te helpen om zindelijk te worden

123-bedpl-potje-wc-papier-170_08.jpg

nieuws Start niet te vroeg met de aandacht voor zindelijkheid. Hou er rekening mee dat een ‘training’ af te raden is, maar dat ondersteuning van het kind door het herkennen van de signalen helpt.

Start het best niet met zindelijkheidstraining in een drukke periode of kort vóór een ingrijpende gebeurtenis, zoals de eerste schooldag, de geboorte van een broertje of zusje of een verhuizing. Zulke gebeurtenissen maken op een kind een zo overweldigende indruk dat het zindelijk worden een grote kans maakt om te mislukken.

• Kijk om de anderhalf tot twee uur na of de luier droog is en zet het kind enkel dan op het potje. U kunt het kindje ook de hele dag zonder luier laten lopen. Het voelt zo beter als het nat is. Als het kindje makkelijk kledij aanheeft, kan het die zelf naar beneden trekken als het wil plassen.

• Vraag regelmatig aan het kind of het moet plassen. Het leert dan bewuster om te gaan met het gevoel van een volle blaas.

• Laat het kind plassen zittend op een stevig potje. Een goed potje biedt voldoende steun aan de rug en aan de voetjes van uw kind, zodat het stabiel kan zitten. Een gewoon toilet is niet aangepast aan de behoeften van uw kind. Het is te hoog en de opening lijkt voor een kind verschrikkelijk groot. Het helpt wel als u op een toilet een aangepaste brildiameter plaatst in combinatie met een opstapje waarop het de voetjes kan steunen.

• Zowel jongens als meisjes leren best de hurk-zit houding, met de beentjes wat open en gesteund. In die houding kunnen de bekkenbodemspieren goed ontspannen. Staand plassen voor jongens is niet aan te raden. Zo leert uw kind immers de urine naar buiten te persen, terwijl het juist vanuit een ontspannen positie moet plassen.

• Geef het kind rustig de tijd om te plassen, zoniet leert het persen. Plassen lukt beter als het zich ontspannen voelt. Het heeft geen zin het langer dan 5 min. te laten zitten.
Uitspraken als “nog snel een plasje doen voordat we vertrekken” kunt u beter vermijden. Het is wel goed om regelmatig aan uw kind te vragen of het moet plassen. Zo leert het bewuster om te gaan met het gevoel van een volle blaas.

• Beloon het kind (bv met handgeklap en bravo) telkens bij goed resultaat.
• Zorg steeds voor gemakkelijke losse kledij.
• Wat thuis aangeleerd wordt kan een belemmering zijn om elders te gaan plassen.
• Laat het kind voldoende en regelmatig drinken.
• Laat de luier weg wanneer die bij de helft van de controles droog is.


Enkele tips voor zindelijk worden ’s nachts:

Het kind zal ’s nachts meestal vanzelf droog blijven, nadat het een paar maanden overdag zindelijk is en het blaasvolume groot genoeg is om de urine van ’s nachts te bevatten.
Een kind dat enkele maanden droog is tijdens de nacht, kan spontaan opstaan om te plassen als dat nodig is, maar tot de leeftijd van 7 jaar is bedplassen niet abnormaal.

• Laat de luier weg als die minstens 3 nachten per week droog blijft.
• Laat het kind de ganse dag door (ook na 16u) normaal drinken.


Wat u zeker NIET mag doen:

• Het kind leren plassen volgens de ‘persmethode’, omdat het snel moet gaan.

• Het kind droog leren blijven door de sluitspier toe te knijpen. Die kinderen verliezen maar ‘enkele druppeltjes’, maar deze duiden op een belangrijke blaasstoornis.

• Gebruik geen droogtrainluiers. Die geven de kinderen een vals gevoel van droog zijn, waardoor ze gaan proberen ophouden en hun sluitspier gaan gebruiken. Er is geen enkele medische reden om deze te gebruiken. Ofwel is een kind zindelijk en heeft het geen luier nodig, ofwel is het niet zindelijk en heeft het een luier nodig. Er is geen tussenweg.

• Haal het kind ‘s nachts niet uit bed om te plassen.
Een kind moet niet leren opstaan om zindelijk te worden, maar wel leren zindelijk worden om te kunnen opstaan als dat zou nodig zijn in uitzonderlijke gevallen van een nacht met verhoogde urineproductie.

• Maak uw kind in geen geval verwijten als het niet lukt.


Laatst bijgewerkt: augustus 2013
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram