Ouderschapsverlof aanvragen: regels en bedrag

dossier Als je een kindje hebt, wil je als ouder het liefst zoveel mogelijk tijd met hem/haar doorbrengen. Gelukkig bestaat er zoiets als ouderschapsverlof waardoor jullie veel samen kunnen zijn, maar hoe regel je dat praktisch? Op hoeveel weken verlof heb je recht en hoe moet de aanvraag gebeuren?

Wat is ouderschapsverlof?

Het ouderschapsverlof maakt het mogelijk om de loopbaan voor een bepaalde periode te onderbreken. Beide (adoptie)ouders kunnen ouderschapsverlof opnemen voor hetzelfde kind, dus niet óf mama óf papa. Dat moet wel volledig opgenomen worden voor het kind de leeftijd van 12 jaar heeft bereikt. Voor kinderen die voor minstens 66% fysieke of mentale handicap zijn, kan het verlof opgenomen worden tot als het kind 21 jaar is. Als één van de ouders beslist om het verlof niet (helemaal) op te nemen, is het niet mogelijk om het verlof over te dragen. Je werkgever mag het ouderschapsverlof niet weigeren. Hij kan de start wel met maximaal 6 maanden uitstellen, op voorwaarde dat hij daarvoor een goede reden kan geven. Vanaf de datum van de verlofaanvraag tot drie maanden na het einde van het ouderschapsverlof ben je beschermd tegen ontslag.

Hoe kan je ouderschapsverlof opnemen?

  • gedurende 4 maanden niet werken (op te splitsen per maand)
  • gedurende 8 maanden halftijds werken (voor wie voorheen voltijds aan de slag was, naar keuze op te splitsen in periodes van 2 maand)
  • gedurende 20 maanden 4/5 werken (naar keuze op te splitsen in periodes van 5 maand)
  • gedurende 40 maanden 9/10 werken (op te splitsen in periodes van 10 maand). Als je voltijds werkt en voor deze optie kiest, kan je een aanmoedigingspremie aanvragen.
  • onderbreken in weken
De verschillende mogelijkheden kunnen ook met elkaar gecombineerd worden. Als je in de onderwijssector werkt, is het echter niet mogelijk om het ouderschapsverlof op te splitsen, tenzij de zomervakantie tijdens het verlof valt.

Hoe moet je ouderschapsverlof aanvragen?

minimi_kind_lach_ondeugend.jpg
Ten laatste 3 maand voorafgaand de start van je ouderschapsverlof, breng je de werkgever zelf schriftelijk op de hoogte van je aanvraag. Dat kan via een aangetekende brief ofwel laat je de brief ondertekenen door je werkgever wanneer hij deze in ontvangst neemt. De aanvraag zelf, bij de RVA, gebeurt schriftelijk of via dit online formulier. Let wel, als je in de privésector werkt, moet je in de 15 maanden voor de aanvraag, 12 maanden in dienst zijn alvorens je het ouderschapsverlof kan aanvragen.

Welk bedrag krijg je?

Tijdens je ouderschapsverlof heb je maandelijks recht op een vervangingsinkomen van de RVA. Het bedrag is forfaitair, je kan hier bekijken hoeveel de premie bedraagt voor jou. Even doorklikken naar de thematische verloven in de privésector.

Kan je aangevraagd ouderschapsverlof vroegtijdig opzeggen?

Het is mogelijk om je ouderschapsverlof te beëindigen vóór de einddatum die aan de werkgever had aangevraagd. Daarvoor lever je een aanvraag in bij je werkgever en laat je hem weten wanneer je je ouderschapsverlof wil stopzetten. Als je werkgever akkoord gaat, moet je ook je RVA-kantoor hiervan op de hoogte brengen.

Wat is het gevolg van een vervroegd einde van het ouderschapsverlof?

Als het ouderschapsverlof wordt stopgezet vóór het einde van de gevraagde periode (ofwel met het akkoord van de werkgever ofwel bij verbreking van de overeenkomst) moet je de onderbrekingsuitkeringen die je ontving niet terugbetalen aan de RVA. Ben je dan de rest van je aangevraagde ouderschapsverlof kwijt? Nee, er wordt gerekend in blokken van 5 maand. Dus als je bijvoorbeeld in maand 7 ontslag neemt, ben je drie maanden verlof kwijt. Je ouderschapsverlof wordt dan gepauzeerd, zodat je ‘t later nog kan opnemen. Je bent je ouderschapsverlof enkel kwijt als je zelf ontslag neemt voor de afgesproken einddatum van het ouderschapsverlof.

Bronnen:
www.vlaanderen.be
www.rva.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram