- nieuwsVitamine D op peil houden: wanneer heeft men een supplement nodig?
- dossierHelpt kool tegen hoge bloeddruk?
- boeken/interviewsDementie voorkomen of vertragen: beste medicijn is een gezonde levensstijl
- dossierWat is een coronarografie (coronaire angiografie)?
- dossierPneumokokken: wie moet zich laten vaccineren?
Te zware mannen leven langer
nieuws
Overgewicht (BMI tussen 25-29,9) op hogere leeftijd brengt géén verhoogd sterfterisico mee. Sterker nog, mannen ouder dan 55 jaar met overgewicht leven 1,5 jaar langer dan mannen met ‘normaal gewicht’ (BMI 18,5 – 24,9). Dat meldt het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) in het decembernummer van het vakblad Demos. Zowel voor mannen als vrouwen is er pas bij ernstige zwaarlijvigheid (BMI 35+) sprake van significant verhoogde sterfterisico’s. Ernstige zwaarlijvigheid bekort het leven met ongeveer drie jaar voor mannen en vijf jaar voor vrouwen.
Zwaarlijvigheid is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Maar betere voeding, minder roken en betere preventie- en behandelingsmethoden van hart- en vaatziekten zorgen ervoor dat mensen met overgewicht veel langer blijven leven in vergelijking met decennia geleden. Nu hart- en vaatziekten als doodsoorzaak sterk is teruggebracht, blijkt overgewicht (BMI tussen 25-29,9) zelfs te beschermen tegen sterfte. Studies hebben namelijk aangetoond dat bij ziekte overgewicht betere overlevingskansen biedt dan een normaal gewicht of ondergewicht. Bij bestaande hart- en vaatziekte bleek de sterfte lager bij overgewicht en matige zwaarlijvigheid. Ook het beschermende effect van een hoger gewicht tegen heupbreuken is bewezen: het vet werkt als een stootkussen bij een val.
Mensen met overgewicht zijn echter niet gezonder dan mensen met een normaal gewicht. Overgewicht en zwaarlijvigheid verhogen nog altijd het risico op hart- en vaatziekten en diabetes en deze ziekten maken veel oudere mensen hulpbehoevend. Mensen met overgewicht of zwaarlijvigheid gaan dus niet eerder dood, maar ze leven gemiddeld wel langer in ongezondheid.
Mannen die roken leven gemiddeld 9,5 jaar korter dan mannen die nooit hebben gerookt. Voor vrouwen is dat 8 jaar. Het verschil tussen hoog en laag opgeleiden bedraagt respectievelijk 6,3 en 5,4 jaar. De invloed van roken of lage opleiding op de levensverwachting is dus vele malen groter dan die van overgewicht of zwaarlijvigheid.