Ouderdom geen bezwaar om te reizen

nieuws Wie in goede gezondheid verkeert en fit is, kan ongeacht de leeftijd zonder problemen op reis, zelfs naar exotische oorden en avontuurlijke reizen. Een derde van de reizigers naar de (sub)tropen is trouwens ouder dan 50 jaar, en naar schatting meer dan tien procent is ouder dan 65 jaar. Wat vroeger een verre en avontuurlijke reis was, is nu vaak een vrij gewone vakantie geworden.

Is ouderdom op zich dus geen enkel bezwaar om te reizen, de risico’s nemen wel toe naarmate men ouder wordt, ook bij gezonde en fitte ouderen. Veroudering gaat gepaard met afname van long-, hart- en nierfunctie. Op 75-jarige leeftijd is de hartfunctie gemiddeld met 30% afgenomen en werken longen en nieren ruim 50% minder. Ook het afweersysteem kent een geleidelijke achteruitgang. Waardoor u vatbaarder bent voor infecties en infecties ook ernstiger kunnen verlopen, zoals reizigersdiarree, malaria, difterie en hepatitis.

Om zeker te weten of uw gezondheidstoestand de reis van uw dromen toelaat, gaat u best bij uw huisarts langs vóór het vertrek. Hij zal u, indien nodig, een bepaalde behandeling aanraden voor de duur van uw verblijf en u wijzen op specifieke hygiënische maatregelen ter plaatse.

• Reizen vergt vaak fysieke inspanning, zelfs als er geen speciale activiteiten op het programma staan. Op vliegvelden moeten vaak grote afstanden overbrugd worden, soms met tijdsdruk en zware bagage.

• De omstandigheden op de plaats van bestemming met betrekking tot klimaat, hoogte, niveau en bereikbaarheid van medische voorzieningen, veiligheid en hygiëne zijn voor ouderen extra belangrijk. Pas uw reisritme, vervoerskeuze en accommodatietype aan aan uw fysieke conditie.

• Vliegtuigreizen. Ouderen kunnen problemen krijgen na een lange vlucht. Zij hebben vaak last van vermoeidheid, krijgen moeite met slapen en hebben last van opgezette benen en voeten. Ouderen zijn doorgaans ook gevoeliger voor een jetlag.

• Wees extra alert op goede hygiëne- en voedingsmaatregelen. Ouderen hebben een grotere kans op een ernstig beloop van reizigersdiarree omdat het risico op uitdroging groter is.

• Vaccinaties. Ouderen moeten net als alle andere reizigers vooraf checken welke vaccinaties nodig of nuttig zijn.
Er bestaan een aantal specifieke reisvaccinaties die beschermen tegen ziekten die in België normaal niet of slechts sporadisch voorkomen en waartegen u normaal niet gevaccineerd bent, zoals bv. buiktyfus, gele koorts, hepatitis A, Japanse encefalitis of rabiës (hondsdolheid). Of u die nodig hebt is o.m. afhankelijk van uw reisbestemming en de omstandigheden waarin u reist (luxehotel, trektocht...).

Belangrijk is om dit ruim voor vertrek te doen, bij voorkeur zelfs voordat u de reis geboekt heeft, omdat sommige vaccinaties (zoals de gele koorts vaccinatie) bij ouderen afgeraden worden waardoor sommige gebieden beter niet bezocht kunnen worden.

Veel 50-plussers die op reis gaan zijn in de kinderjaren niet gevaccineerd tegen DTP (difterie, tetanus en polio). Uw arts zal voor alle zekerheid een volledige vaccinatie met 3 injecties toedienen. De 2de injectie wordt 4 à 6 weken na de eerste gegeven, de 3de injectie na 6 maanden tot een jaar.
Omdat op verschillende plaatsen in de wereld in toenemende mate pneumokokken worden gesignaleerd die resistent zijn tegen antibiotica, is het zinvol om zich naar aanleiding van een reis te laten vaccineren.
De piek van het griepseizoen vindt in het zuidelijk halfrond tijdens onze zomer plaats. Denk aan uw vaccinatie.

• Malaria. De kans op malaria én op een ernstig verloop van malaria neemt toe met de leeftijd. Het is dus van groot belang om alle maatregelen te nemen om malaria te voorkómen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram