Tips bij groeipijnen

nieuws Groeipijn is eigenlijk geen juiste benaming. De pijn treedt wel op tijdens een snelle groeiperiode van het kind maar heeft verder niets met de groei te maken.
Als je kind groeipijn heeft, klaagt het ’s avonds of ’s nachts over een zeurende of brandende pijn in de spieren van zijn kuiten, scheenbenen of armen. De pijn komt dus niet voor in zijn gewrichten. De pijn wordt meestal minder na enkele minuten en verdwijnt na enkele uren. Groeipijn kan gepaard gaan met hoofdpijn of buikpijn. Er treedt geen koorts bij op.
De meeste groeipijnen komen voor rond de leeftijd van drie jaar, of in de puberteit.
Artsen vermoeden dat de beenspieren van je kind wat opzwellen, waardoor het vlies dat er omheen ligt onder spanning komt te staan. Dit zou de pijn veroorzaken. De pijn kan erger zijn als je kind de hele dag actief is geweest. Waarschijnlijk speelt er ook een psychische factor mee: bij kinderen die emotioneel labiel zijn, lijkt groeipijn meer voor te komen. Ook levendige en onrustige kinderen schijnen er vaker aan te lijden.
Groeipijn is volkomen onschuldig en hoeft dus niet behandeld te worden. Een lichte massage of een warm bad kan verlichting brengen. Een andere tip is om een koude doek met water en citroensap op de pijnlijke plek te doen. Ook strekoefeningen kunnen helpen.
Indien de pijn blijft aanhouden of gepaard gaat met koorts, raadpleegt u toch het best een arts. De pijn kan immers ook een andere oorzaak hebben. Bij erge groeipijn kan de arts Paracetamol voorschrijven.


Laatst bijgewerkt: augustus 2006

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram