Waarom noten je slagaders zo goed beschermen

nieuws Dagelijks schaalvruchten en vooral noten eten, heeft een positief effect op de gezondheid van de slagaders, meer bepaald op het cholesterolgehalte: de slechte (LDL), de goede (HDL) en de totale cholesterol.

Een Amerikaans onderzoeksteam heeft een meta-analyse uitgevoerd rond de resultaten van vroegere studies daaromtrent (een zestigtal) die de laatste twintig jaar plaatsvonden. Het ging vooral over het verband tussen schaalvruchten – noten, hazelnoten, pistachenoten, pecannoten, amandelen, cashewnoten – en een reeks van parameters bij cardiovasculaire gezondheid, meer bepaald cholesterol, bloeddruk en infecties.

De dagelijkse notenconsumptie varieerde hierbij van 0 tot 100 gram. Het onderzoek van de gegevens toont aan dat noten – en schaalvruchten in het algemeen – een zeer gunstige invloed hebben op de hoeveelheid slechte cholesterol en op de bloeddruk (vooral de diastolische bloeddruk: het laagste cijfer bij bloeddrukgegevens). Maar ook op de hoeveelheid goede cholesterol en de totale cholesterol is het effect positief, omdat ze inflammatoire reacties verminderen (de concentratie van het C-reactief proteïne, een indicatie voor de gezondheid van de slagaders) en de arteriële functies verbeteren.

Al deze gunstige invloeden zouden te danken zijn aan de verhoogde aanvoer van omega-3 (vooral alfa-linoleenzuur). Noten zijn ook interessante bronnen van vezels en proteïnen, van vitamines en mineralen. Wat is nu de juiste dosis ? Volgens dit onderzoek krijgt men het beste effect vanaf 60 gram per dag (dat zijn 6 à 10 noten naargelang van de soort). Andere studies hadden de grens al bij 30 gram gelegd. Laten we stellen dat twee of drie keer per dag twee of drie noten eten een goede hoeveelheid is.

bron: The American Journal of Clinical Nutrition (http://ajcn.nutrition.org)

Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram