Hoe weet ik of ik baarmoederfibromen of endometriose heb?

In dit artikel
Hoe weet ik of ik baarmoederfibromen of endometriose heb?

dossier Endometriose en baarmoederfibromen hebben bepaalde symptomen gemeenschappelijk, zoals pijnlijke of zware menstruaties, buikpijn en vruchtbaarheidsproblemen. Ze hebben echter niet dezelfde oorzaken en worden bovendien niet op dezelfde manier behandeld. Daarom is een juiste diagnose cruciaal. Prof. Weyers, gynaecoloog en diensthoofd van de Vrouwenkliniek, UZ Gent, belicht de verschillen.

Endometriose

ad_dr Weyers.jpg

Prof. Weyers

Deze onderschatte chronische aandoening treft ongeveer 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het belangrijkste kenmerk is de aanwezigheid van weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies (het endometrium) buiten de baarmoeder. Endometriose kan optreden vanaf de eerste menstruatie. “Het belangrijkste ontstaansmechanisme is het fenomeen van retrograde menstruatie: veel vrouwen zullen immers bij hun menstruatie niet enkel bloed verliezen langs vaginale weg maar ook via de eileiders naar de buikholte toe,” verduidelijkt prof. Weyers. “Dit bloed bevat de cellen afkomstig van het baarmoederslijmvlies en deze kunnen zich op verschillende plaatsen in de buikholte gaan nestelen. Deze haardjes gaan dan cyclisch verder groeien, soms ook in de buikholte bloeden, en een ontstekingsreactie veroorzaken. Niet enkel kan dit leiden tot heel pijnlijke menstruaties, pijn bij seksuele gemeenschap, stoelgang, plassen etc, maar tevens kan dit ook de vruchtbaarheid aantasten.”

De meest eenvoudige manier om endometriose minder actief te maken, en dus ook de pijnklachten en bloedingsproblemen te gaan onderdrukken, is een vorm van hormonale behandeling. Indien de klachten te uitgesproken zijn of de invloed op andere organen te groot is, kan een operatie soms nodig zijn.

Fibromen in de baarmoeder

Baarmoederfibromen, ook wel myomen genoemd, zijn goedaardige (niet-kankerachtige) tumoren die in of rond de baarmoeder ontstaan. Prof. Weyers: “Deze gezwellen variëren in grootte en bestaan uit spierweefsel en vezelig weefsel. De aandoening komt vaak voor, naar schatting 60% tot 80% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd krijgt ooit baarmoederfibromen. Deze zijn hormoongevoelig (groeien onder invloed van hormonen, vooral oestrogeen) en kunnen ontstaan gedurende de ganse vruchtbare levensfase (dus vanaf de eerste menstruatie tot aan de menopauze). Ze komen het meest voor tussen de leeftijd van 30 en 50 jaar en zullen in grootte afnemen van zodra de menopauze optreedt.” 

getty_baarmoeder_endometriose_large_2023.jpg

© Getty

80% van de myomen zijn asymptomatisch. Dit betekent dat ze je geen of nauwelijks klachten geven. “Indien er wel klachten ontstaan, betreft het voornamelijk zwaardere (en dan ook vaak pijnlijkere) menstruaties, druk en ongemak in de onderbuik en soms kan het ook de vruchtbaarheid beïnvloeden. Ook hier kan een hormonale behandeling de grootte en de klachten van baarmoederfibromen positief beïnvloeden, andere opties zijn een embolisatie (toespuiten van de bloedvaten die het myoom van bloed voorzien) of een operatie. Hierbij denkt men vaak onmiddellijk aan het verwijderen van de baarmoeder, maar weet dat in vele gevallen ook gewoon de baarmoederfibromen kunnen verwijderd worden en de baarmoeder dus kan worden gespaard,” aldus prof. Weyers.

Fibromen in de baarmoeder? Controleer je symptomen online

Baarmoederfibromen zijn een weinig bekende aandoening die het leven van veel vrouwen in de vruchtbare leeftijd negatief kan beïnvloeden. De symptomen zijn vaak moeilijk te herkennen. Via de symptomen checker op de website van www.womentalkingfibroids.be kan je door het beantwoorden van enkele eenvoudige vragen, nagaan of baarmoederfibromen aan de basis van jouw symptomen zouden kunnen liggen. 

Heb je last van bekken- of buikpijn, hevige bloedingen of terugkerende pijn voor, tijdens of na je menstruatie of tijdens het vrijen? Dan is het essentieel dat je je gynaecoloog raadpleegt. Tests zullen uitwijzen of het om een aandoening gaat, en om dewelke dan precies. Na de diagnose kan je samen met je gynaecoloog behandelingen bespreken om de symptomen en de pijn die je aandoening veroorzaakt te verlichten. Een goede behandeling zal je levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren. 

In samenwerking met Gedeon Richter Benelux 
2023-288, date of revision 10/2023


Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram