Slechte adem (halitose): oorzaken en behandeling

In dit artikel
Slechte adem (halitose): oorzaken en behandeling

dossier Halitose is de medische term voor een slechte adem. Naar schatting 1 op de 7 mensen zou last hebben van een slechte adem. Een vervelend probleem en een waar ook een zeker taboe op rust.... Wat zijn mogelijke oorzaken, en hoe kan je een slechte adem verhelpen?

Oorzaken

Getty_adem_spiegel_2023.jpg

© Getty Images

In zowat 8 gevallen op 10 is de slechte adem te wijten aan een binnen de mond gelegen oorzaak. We ervaren een slechte adem als de uitgeademde lucht vluchtige zwavelverbindingen bevat, die het product zijn van stofwisselingsprocessen die plaatsvinden in de mondholte. In een gezonde mond mag de adem geen speciale geur hebben.

De zwavelproducerende bacteriën hebben hun belangrijkste verblijfplaats in de diepe groeven achterop de tong waar een zuurstofarm milieu heerst dat de groei van dergelijke bacteriën stimuleert. Ook bacteriën in de holle ruimten rondom tanden en kiezen van patiënten met parodontitis (ontsteking van het tandvlees) dragen bij tot de vorming van zwavelverbindingen.

Lees ook: Parodontitis: ernstige tandvleesontsteking die leidt tot tandverlies

Andere mogelijke oorzaken van orale aard:

 • Ontstekingen of infecties: sommige ontstekingen of infecties in de mond (bv. bepaalde schimmelinfecties, koortsblaasjes die veroorzaakt worden door het herpesvirus…) kunnen aan de basis liggen van de slechte adem.
 • Speekselgebrek: sommige geneesmiddelen kunnen een vermindering van de speekselafscheiding veroorzaken, wat kan bijdragen tot een slechte adem.
 • Slapen: 's morgens is er bij iedereen sprake van een minder goede adem door de mindere speekselproductie tijdens de nacht. Dit verdwijnt meestal na het drinken van een glas water. Ook het poetsen van de tanden voor het slapengaan vermindert de kans op een slechte ochtendadem. 
 • Bepaalde eetgewoonten (knoflook, uien, bepaalde kruiden…)
 • Roken
 • Alcohol
 • Ook anatomische factoren zoals een meer dan normaal ruwe tong, kunnen zorgen voor het voorkomen van meer plaatsen waar de voor halitose verantwoordelijke bacteriën kunnen uitgroeien.

Soms wordt de slechte adem veroorzaakt door elders in het lichaam aanwezige ziekten zoals:

Lees ook: Wat zijn de oorzaken van een onfris ruikende adem?

Behandeling

Wanneer je regelmatig last hebt van een slechte adem, raadpleeg je best een tandarts. Misschien heb je een tandvleesprobleem of cariës, misschien lijd je aan bepaalde infecties en dergelijke. Belangrijk is verder een goede dagelijkse mondhygiëne. Dat betekent onder meer:

 • Dagelijks minstens tweemaal tandenpoetsen, en beter nog na elke maaltijd.
 • Bij het tandenpoetsen moet ook de tong gepoetst worden. Er bestaan ook speciale tongreinigers om de diepst gelegen gedeelten van de tong te kunnen bereiken.
 • Reinig ook regelmatig de holten tussen de tanden met tandflos of met speciale borsteltjes.
 • Mondspoelmiddelen op basis van chlorexidine mogen slechts gedurende korte tijd worden gebruikt vanwege de mogelijke nevenwerkingen. Gebruik ze alleen op aanwijzing van je tandarts.
 • Mondspoelmiddelen en andere producten op basis van eucalyptus, munt en dergelijke hebben slechts een cosmetisch effect. Ze doen geen kwaad, maar ze lossen het probleem dat aan de basis van de slechte adem ligt ook niet op.

Lees ook: Zo houd je je adem fris

Hoe weet je of je adem stinkt?


Doe de ademtest:

  1. Lik met het achterste deel van je tong over je pols.
  2. Laat dit iets opdrogen.
  3. Ruik eraan.
  4. De geur die je ruikt, komt overeen met de geur van je adem.

  Lees ook: Gele tanden witter maken: helpt 'whitening' tandpasta?

  Bronnen:
  https://assets.uzleuven.be
  https://www.thcgent.be


  Laatst bijgewerkt: oktober 2023

  Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

  eenvoudig terug uit te schrijven
  Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
  volgopfacebook

  volgopinstagram