Stress heeft een negatieve invloed op voedingskeuze en gewicht

123-eten-cakes-170-8.jpg

nieuws Iedereen wordt dagelijks in mindere of meerdere mate met stress geconfronteerd. Sommigen kunnen daar goed mee omgaan, anderen minder. Volgens een universitair onderzoeksteam van Zurich (Zwitserland) kan een herhaling of een opeenvolging van stressfactoren onverwachte repercussies hebben, vooral op het vlak van het eetpatroon.

Om dat aan te tonen hebben ze een reeks testen ontwikkeld waarbij ze een stress-situatie ontketenden bij een deel van de proefpersonen. Daarna nodigden ze de volledige groep uit (zowel de gestresseerde als de niet gestresseerde personen) om iets te kiezen uit een assortiment van gezonde en minder gezonde voeding. Die test werd een paar keer overgedaan en het onderzoeksteam kwam tot deze bevinding: stress leidt ertoe dat men kiest voor voedsel dat er vooral lekker uitziet maar minder gezond is. Het gebeurt niet systematisch, maar de tendens is duidelijk zichtbaar.

Nog interessanter is dat stress twee specifieke hersenzones verstoort, namelijk de zone die in verband gebracht wordt met de controle van de emoties en de zone die betrokken is bij de motivatie of beweegredenen. Dat blijkt uit observaties van de hersenactiviteit tijdens deze tests. Het doet vermoeden dat iemand met hevige stress heel even de controle verliest, in dit geval op vlak van voedingskeuze. Maar als die periodes van hevige stress talrijker worden, stapelen die kortstondige controlestops zich op waardoor het risico op gewichtstoename verhoogt.

De onderzoekers hebben vastgesteld dat bepaalde proefpersonen minder last hebben van dit probleem en dat ze zich beter kunnen beheersen, wat een aspect is dat zeker verder moet worden uitgediept. Ze zijn ook van plan om het thema verder aan te pakken en te onderzoeken hoe stressbehandeling (door relaxatietechnieken, fysieke activiteit, affectie …) kan helpen bij het begrijpen van dit fenomeem.

bron: Neuron (www.cell.com/neuron/home)

Laatst bijgewerkt: oktober 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram