Risico op vroegtijdige menopauze bij vrouwen met lage BMI

123-txt-menbopause-11-17.jpg

nieuws

Vrouwen met ondergewicht lopen een verhoogd risico op een voortijdige menopauze. Het gaat daarbij om volwassen vrouwen met ondergewicht, vrouwen die tijdens hun pubertijd of op hun 35ste mager zijn en vrouwen die tussen hun 18de en 30ste levensjaar drie keer meer dan 9 kilogram zijn afgevallen. Dit blijkt uit een studie waarbij bijna tachtigduizend deelnemers vanaf hun 25ste tot aan de overgang werdengevolgd. De studie verscheen in het vakblad Human Reproduction. 

Vrouwen met ondergewicht (BMI <18,5) hadden een 30 procent verhoogd risico op een vroegtijdige menopauze ten opzichte van vrouwen met een BMI tussen 18,5 - 22,4. Vrouwen met overgewicht (BMI 25 - 29,9) liepen 21 tot 30 procent minder risico op een vroegtijdige menopauze vergeleken met vrouwen met normaal gewicht.  

De onderzoekers vergeleken ook vrouwen van 18 jaar met een BMI <17,5 en 35 jaar met een BMI <18 ten opzichte van de vrouwen met een licht tot normaal gewicht. De eerste groep heeft 50 procent en de tweede groep 59 procent meer kans op een vroegtijdige menopauze. 

Bron
https://academic.oup.com/humrep/article/4562350
www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/groter-risico-op-vroegtijdige-menopauze-bij-vrouwen-met-lage-bmi.htm


Laatst bijgewerkt: november 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram