Moedermelk niet uitwisselen

nieuws Sinds kort worden moeders via netwerken op Facebook zoals The human milk for human babies network (zie bijvoorbeeld www.facebook.com/hm4hb) of op sites zoals http://moedermelknetwerk.nl/ aangemoedigd om hun moedermelk te doneren aan mama’s die hun kinderen niet genoeg borstvoeding kunnen geven. Deze netwerken, die voor borstvoeding zijn, tonen aan dat er een grote solidariteit bestaat tussen moeders die hun kind het beste willen geven. Toch raadt de FOD Volksgezondheid het af om deze netwerken te gebruiken.

Er is namelijk geen enkele controle bij de moeders op microbiologisch, serologisch of toxicologisch vlak. Er bestaat dus een risico dat de aangeboden melk gecontamineerd is met virussen, bacteriën of residuen van medicatie. Daarenboven is er geen enkele garantie dat de melk volgens de regels wordt bewaard.
Het risico voor de gezondheid van de jonge kinderen en baby’s is reëel. Daarom raadt de FOD Volksgezondheid af om deze netwerken te gebruiken als u moedermelk wil doneren.

Moeders die hun moedermelk willen doneren kunnen wel terecht bij vier officiële melkbanken in België. Deze banken verzamelen melk voor te vroeg geboren baby’s en garanderen de veiligheid van de melk door microbiologische, serologische en toxicologische controles.

Melkbanken:
• Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola
Jean Joseph Crocqlaan 15
1020 Brussel
02/477.31.93

• Erasmus ziekenhuis
Route de Lennik 808
1070 Brussel
02/555.34.30

• CHC site St Vincent
Rue F. Lefèbvre 207
4000 Rocourt
04/239.46.36
francoise.martin@chc.be

• CHR site Citadelle
Boulevard Douzième de Ligne 1
4000 Liège
04/225.73.51
frederique.grandjean@chrcitadelle.be


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram