Gerelateerde artikels
Wat is het placebo-effect?
dossier
Een placebo ziet eruit als een echt medicijn, maar bevat geen werkzame stoffen. Placebo's kunnen wel krachtige psychologische effecten hebben en worden daarom vaak gebruikt in klinisch onderzoek om de effectiviteit van nieuwe behandelingen te testen.
Het placebo-effect
Placebo's dienen als controlemiddel om te bepalen of de effecten van een behandeling te wijten zijn aan het middel zelf of aan de verwachting van de patiënt.
Het placebo-effect verwijst naar de verbetering van symptomen die optreedt nadat iemand een placebo heeft ingenomen, zonder dat er een werkzame behandeling is toegediend. Het placebo-effect is deels toe te schrijven aan de verwachting van de patiënt. Wanneer een patiënt gelooft dat een behandeling effectief zal zijn, stimuleert dit processen in de hersenen die leiden tot een verbetering van de symptomen. Dit kan veranderingen in de afgifte van hormonen, zoals endorfines, teweegbrengen die het gevoel van pijn, angst of depressie verminderen.
Hoewel placebo's krachtige psychologische effecten kunnen hebben, en zo symptomen verlichten, kunnen ze een ziekte niet daadwerkelijk genezen. Ze kunnen dan ook niet ingezet worden om de oorzaak van een ziekte te behandelen.
Het omgekeerde van het placebo-effect bestaat ook: het nocebo-effect. Het nocebo-effect is een fenomeen waarbij iemand negatieve bijwerkingen ervaart door de verwachting dat een behandeling of medicijn nadelige effecten zal hebben, zelfs als er geen farmacologische reden is voor deze bijwerkingen. Het nocebo-effect kan problematisch zijn in de medische praktijk, omdat het de effectiviteit van behandelingen kan verminderen en onnodige angst of bijwerkingen kan veroorzaken. |
Bronnen:
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist