Beter leren door te ontbijten?

nieuws Het ontbijt geeft u weer energie na de nacht. Maar maakt wel of niet ontbijten uit hoe goed u zich op school of werk kunt concentreren of dingen onthouden?
Slechts een heel klein beetje, zo besluit het Nederlandse Voedingscentrum uit twee recente Amerikaanse studies die verschenen in een bijlage bij het vakblad Advances in Nutrition. In deze studies worden alle relevante onderzoeken geanalyseerd. De resultaten zijn heel wisselend en de effecten van ontbijten erg klein.

Het idee achter het belang van ontbijten om u goed te kunnen concentreren op uw werk of op school is dat na een nacht slapen de glucosevoorraad in uw lichaam op is en u nieuwe glucose of suikers nodig hebt om uw hersenen te laten werken.

Een aantal van de studies laat inderdaad een verband zien tussen regelmatig ontbijten en betere schoolprestaties, vooral dan wat geheugen, concentratie en motorische vaardigheden betreft. Maar op basis van dit soort studies is niet te zeggen of de verschillen tussen mensen die wel en niet ontbijten echt door het ontbijt komen, zo stipt het Voedingscentrum aan. Het kan ook komen door andere dingen die deze 2 groepen mogelijk anders doen, bijvoorbeeld langer slapen of meer bewegen.

Een tweede reeks studies waarin de effecten werden vergeleken wanneer dezelfde mensen wel of niet ontbeten hadden, kwam tot vergelijkbare resultaten. Maar de kwaliteit van deze studies was niet altijd even goed en de studies waren moeilijk te vergelijken.
De onderzoekers concluderen dat wel ontbijten in vergelijking met niet ontbijten een klein beetje effect heeft op mentale functies gedurende de ochtend. Dit effect wordt voornamelijk gevonden voor specifieke functies, zoals het geheugen. En ze zagen vooral positief effect bij specifieke groepen, bijvoorbeeld kinderen die ondervoed zijn.

Besluit van het Voedingscentrum: een ontbijt zorgt er niet meteen voor dat u veel beter op uw werk of school kunt presteren, maar het heeft wel een heleboel andere voordelen.

Lees ook: 10 goede redenen om ook tijdens het schooljaar tijd te maken voor een goed ontbijt

Lees ook: Tips voor een gezond ontbijt

Bronnen:
Voedingscentrum
http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/kan-je-beter-leren-door-te-ontbijten.aspx

Advances in Nutrition
http://advances.nutrition.org/search?tocsectionid=Supplement%E2%80%94Running+on+Empty:+Is+There+a+Metabolic+or+Cognitive+Benefit+to+the+Morning+Meal%3F&sortspec=date&submit=Submit


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram