Gerecycleerde kartonverpakkingen ongezond?

nieuws Het Zwitserse overheidslaboratorium voor voedselveiligheid in Zurich heeft te hoge concentraties vastgesteld van minerale oliën in levensmiddelen verpakt met gerecycleerd karton afkomstig van dagbladen. Deze stoffen zijn schadelijk voor de mens en verhogen het risico op kanker.
119 voedingsproducten uit Duitse supermarkten werden geanalyseerd, onder meer ontbijtgranen, pasta's en rijst. In 75 % van de onderzochte levensmiddelen werd de aanwezigheid van minerale oliën vastgesteld. De geldende norm binnen de Europese Unie is momenteel maximum 0,6 mg per kg levensmiddel maar deze werd in sommige gevallen met een factor 10 overschreden. Volgens de studie kan deze factor oplopen tot 100 als de levensmiddelen voor een langere periode bewaard worden. Verontrustend was vooral dat de resten van de minerale oliën zelfs door de binnenverpakking gedrongen waren.

Deze minerale oliën zijn zowel afkomstig van de inkten die gebruikt worden bij de bedrukking van de verpakking als van de gerecycleerde vezels, meestal van dagbladen, die gebruikt worden bij de productie van de kartonverpakking.
Volgens de federatie van de Europese papierindustrie (CEPI) onderzoekt de papier- en kartonindustrie de mogelijkheid om enkel materialen te gebruiken waarin geen minerale oliën voorkomen. Ook diverse voedingsproducenten onderzoeken momenteel of ze kunnen overschakelen op ander verpakkingsmateriaal dan wel de migratie van schadelijke stoffen kunnen beletten door een barrièrelaag aan te brengen tussen het levensmiddel en het gerecycleerd karton. Ook in België loopt momenteel onderzoek naar dit probleem.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram