Kan soja klachten in de menopauze verminderen?

In dit artikel
Kan soja klachten in de menopauze verminderen?

dossier

Tijdens de menopauze daalt het oestrogeenniveau. Het resultaat: vervelende klachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen, vermoeidheid en vaginale droogheid. Niet elke vrouw is happig om hormoontherapie te volgen, aangezien dit op lange termijn het risico op borstkanker licht kan verhogen. Een natuurlijk, minder risicovol alternatief is soja. Soja bevat namelijk chemische verbindingen, isoflavonen, die een oestrogeenachtige werking hebben.

Lees ook: Soja en phyto-oestrogenen

Wat zijn isoflavonen?

123-sojamelk-sojabonen-12-16.jpg
Isoflavonen maken deel uit van een groep plantaardige chemische stoffen: fyto-oestrogenen. Deze stoffen werken als een zwakkere vorm van oestrogeen in het lichaam. De belangrijkste isoflavonen in soja zijn genisteïne en daidzeïne.
Als je soja eet, breken bacteriën in je darmen de soja af in zijn meer actieve vormen. Eenmaal in je lichaam binden soja-isoflavonen zich aan dezelfde celreceptoren als oestrogeen en bootsen ze de effecten van oestrogeen na. Ze kunnen in principe dus symptomen van de menopauze verlichten.

Lees ook: Test jezelf: Ben ik in de menopauze?

Soja bij menopauze

Wat zegt wetenschappelijk onderzoek?

  • In een analyse van 19 studies uit 2012 bleek dat isoflavonensupplementen de ernst van opvliegers met iets meer dan 26 procent verminderden in vergelijking met een placebo. 
  • Een overzichtsstudie uit 2013 vond geen hard bewijs dat soja of isoflavonensupplementen via de voeding opvliegers verminderen. Er werd wel een voordeel gevonden in supplementen met veel genisteïne, een van de belangrijkste isoflavonen in soja.
  • Uit een analyse van 10 studies uit 2015 bleek dat plantaardige isoflavonen uit soja en andere bronnen opvliegers met 11 procent verminderden.
  • Sommige studies keken naar de potentiële voordelen van voedingsbronnen die rijk zijn aan soja, zoals sojabonen, sojameel en sojanoten. Maar een review uit 2010 over dit onderwerp vond weinig bewijs dat ze opvliegers, vaginale droogheid of andere symptomen van de menopauze verminderen.
  • Hoewel veel studies aantonen dat soja-isoflavonen het aantal en de ernst van opvliegers enigszins kunnen verminderen, lijkt het niet zo snel te werken als hormoonvervangingstherapie. Uit een onderzoek uit 2015 bleek bijvoorbeeld dat soja-isoflavonen meer dan 13 weken nodig hebben om slechts de helft van hun maximale effect te bereiken. Traditionele hormoontherapie daarentegen heeft ongeveer 3 weken nodig om hetzelfde voordeel te bereiken.

Lees ook: Kan je een vervroegde menopauze behandelen?

Besluit

Hoewel sommige onderzoeken veelbelovend zijn, is het onduidelijk hoe goed soja werkt tegen menopauzeklachten. Sommige vrouwen lijken er baat bij te hebben, terwijl dat bij anderen niet zo is. Er is ook discussie over de mogelijke risico's. Toch kan soja het proberen waard zijn als je op zoek bent naar alternatieven voor hormoontherapie.
Als je evenwel een familiale of persoonlijke voorgeschiedenis van borstkanker hebt, kan je beter geen sojasupplementen nemen. Overleg in ieder geval eerst met je arts. Men raadt sojasupplementen ook af, als je al hormoontherapie volgt. 

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram