Popia tod

Laatst bijgewerkt: december 2021
123-h-popiatod-03-22.jpg

recepten

Popia tod, dat zijn Thaise loempia's.
Het is superleuk om zelf eens loempia's te maken en je vindt alle ingrediënten in een supermarkt met een ruim assortiment aan oosterse producten.

Vries de loempia's een nacht in alvorens ze klaar te maken. Zo loop je minder risico dat het vel scheurt tijdens het frituren. 

Ingrediënten voor 40 stuks
160 g glasnoedels
300 g kipfilet
300 g wortel
300 g prei
2 el suiker
1 el sesamolie
120 ml sojasaus
1 tl zwarte peper
40 vierkante loempiavellen van 15x15 cm
1 eiwit
olie om te frituren

Bereiding
  • Week de glasnoedels 10 minuten in koud water. Giet af en snijd in stukjes van 4 tot 8 centimeter. 
  • Snijd de kipfilet in repen van 4 centimeter lang, 1 centimeter breed en een halve centimeter dik.
  • Rasp de wortels en snijd de prei in heel fijne reepjes (julienne).
  • Meng de kipreepjes met de wortel, de prei, de suiker, de sesamolie en de sojasaus. Kruid met zwarte peper.
  • Leg de loempiavellen met een punt naar je toe op een werkblad. Schep 2 eetlepels vulling op het midden van het vel. Vouw de punt over de vulling, breng de zijkanten naar het midden toe en rol verder op. Kleef vast met wat losgeklopt eiwit. 
  • Dek de loempia’s af met een vochtige, schone doek zodat ze niet uitdrogen.
  • Verwarm de frituurolie op 170 °C en bak de loempia’s in 6 tot 8 minuten goudbruin. Serveer met zoetzure sod priawan-dipsaus.

Zelfgemaakte sod priawan
Je kunt zoetzure dipsaus kopen en ze pimpen , maar je kunt ze ook helemaal zelf bereiden.

Pimpen
Verwarm de gewenste hoeveelheid zoetzure saus in een steelpan en doe er wat gehalveerde kerstomaten bij. Laat kort inkoken en werk af met verse koriander en een stevige kneep limoensap. 

Zelf maken
2 Spaanse pepers - 1 teentje knoflook - 40 g verse gember - 100 ml natuurazijn - 200 g witte suiker - 1 el sojasaus - 2 el tapiocabloem - 3 el water

  • Verwijder zaden en zaadlijsten uit de pepers en maal ze fijn in de blender.
  • Pel de knoflook en schil de gember. Maak ze ook fijn in de blender.
  • Verwarm de azijn en los er de suiker in op. Doe er de sojasaus bij. Haal de pan van het vuur zodra het mengsel wat dikker wordt maar nog niet karamelliseert. Los de tapiocabloem op in het water en roer het door de saus zodat ze de juiste dikte krijgt.
  • Kruid eventueel bij met een snufje zout. Laat volledig afkoelen. 

Een recept uit het boek 'De Thaise keuken van Boo Raan' - 'Sharing gerechten van Dokkoon Kapueak'
uitgegeven bij Lannoo


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram