Aardappelen die kiemen: zijn ze nog eetbaar en hoe voorkomen?

dossier Je koopt een hele zak aardappelen om wat voorraad in huis te hebben maar na slechts een paar weken begint er hier en daar plots eentje te kiemen. 

Zijn aardappelen die kiemen nog eetbaar?

123-aardappelen-kiemen-04-18.jpg
Aardappelen zijn een natuurlijke bron van solanine en chaconine - twee glycoalkaloïde verbindingen die van nature voorkomen in diverse voedingsmiddelen, waaronder aardappelen, aubergines en tomaten. 
In kleine hoeveelheden kunnen glycoalkaloïden gezondheidsvoordelen bieden, zo hebben ze antibiotische eigenschappen en bloedsuiker- en cholesterolverlagende effecten, maar als je er te veel van neemt, kunnen ze giftig worden. 

Wanneer een aardappel ontkiemt, begint het gehalte aan glycoalkaloïden te stijgen. Het eten van gekiemde aardappelen kan er dus voor zorgen dat je te grote hoeveelheden van deze verbindingen binnenkrijgt. Symptomen verschijnen meestal binnen enkele uren tot 1 dag na het eten van de gekiemde aardappelen.

Bij lagere doses leidt overmatige consumptie van glycoalkaloïden doorgaans tot braken, diarree en buikpijn. Wanneer ze in grotere hoeveelheden worden geconsumeerd, kunnen ze lage bloeddruk, een snelle pols, koorts, hoofdpijn, verwarring en in sommige gevallen zelfs de dood veroorzaken.

Daarnaast suggereren een paar kleine studies dat het eten van gekiemde aardappelen tijdens de zwangerschap het risico op geboorteafwijkingen kan verhogen. Zwangere vrouwen kunnen ze met andere woorden beter sowieso vermijden. 

Lees ook: Hoe gezond zijn aardappelen?

Is de aardappel nog bruikbaar als je de ogen die kiemen verwijdert?

Glycoalkaloïden zijn vooral geconcentreerd in de bladeren, bloemen, ogen en kiemen van een aardappel. Naast kiemen zijn fysieke beschadiging (denk maar aan een gerimpelde aardappel), vergroening en een bittere smaak drie tekenen dat het glycoalkaloïdegehalte van een aardappel vergroot is.

Het weggooien van de kiemen, ogen, groene schil en gekneusde delen kan dus helpen om het risico op vergiftiging te verminderen. Verder kan schillen en frituren helpen om het glycoalkaloïdegehalte te verlagen. Koken en bakken lijkt daarentegen maar weinig effect te hebben.

Maar is de aardappel dan 100% veilig om te eten? Dat is nog niet duidelijk. Net daarom wordt aangeraden om aardappelen die gekiemd, verrimpeld of groen zijn toch maar niet te consumeren. 

Lees ook: Hoe perfecte frietjes maken?

Hoe kan je voorkomen dat een aardappel begint te kiemen?

Dat kun je voorkomen door de aardappelen in het donker en op een koele plaats te bewaren en er een appel tussen te leggen. Haal de aardappelen uit de plasticverpakking en leg ze open in een kratje van hout of karton.

Lees ook: Hoe gezond is een zoete aardappel?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.voedingscentrum.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram