Na antibiotica meer zware kinderen

123-baby-wenen-pijn-oor-huilt-170-11.jpg

nieuws Kinderen die voor hun tweede verjaardag antibiotica krijgen, zijn later vaker te zwaar dan leeftijdsgenoten die geen antibiotica kregen. Dat blijkt uit een studie onder ruim 65.000 kinderen in JAMA Pediatrics .
De studie vergeleek kinderen die antibiotica kregen in de eerste twee levensjaren (69% van het totaal) en kinderen die dat niet kregen. Bij de geboorte waren er geen verschillen in lengte en gewicht tussen de groepen. Op de leeftijd van 5 jaar kwamen overgewicht en obesitas meer voor bij kinderen die breedspectrumantibiotica hadden gekregen. Bij meer behandelingen en een jongere leeftijd bij behandeling, was de associatie sterker.

Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat breedspectrumantibiotica de samenstelling van de darmflora negatief beïnvloeden. De auteurs raden aan om antibiotica alleen te gebruiken als de effectiviteit is bewezen, en om zo mogelijk voor smalspectrummedicatie te kiezen.

Laatst bijgewerkt: oktober 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram