Dosis in kindervitamines te hoog

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Multivitaminepillen voor kinderen bevatten veel meer vitamines dan ze dagelijks nodig hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond naar 15 multivitamines voor kinderen vanaf 3 jaar. Daaruit blijkt dat er vaak onnodig veel vitamines in zitten. Hoewel de meeste kinderen helemaal geen tekort hebben aan vitamines, nemen ouders vaak toch het zekere voor het onzekere. De gedachte ‘baat het niet, dan schaadt het niet’, gaat echter niet op; te veel vitamine A of foliumzuur uit vitaminepillen kan schadelijk zijn voor kinderen, zegt de Consumentenbond. Sommige producten bevatten bijvoorbeeld ruim 200 procent van de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur (vitamine B11) voor kinderen tot en met 3 jaar. Daarmee zitten ze op de maximumgrens van wat nog veilig is. Een hogere dosering kan schadelijk zijn voor het zenuwstelsel. Met vitamine D, een vitamine die kinderen tot 4 jaar juist extra nodig hebben, zijn fabrikanten minder scheutig. In diverse producten zit slechts 5 microgram, terwijl de (Nederlandse) Gezondheidsraad 10 microgram adviseert om botproblemen te voorkomen.

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) die op de etiketten staat, slaat op volwassenen en niet op kinderen. Echter, de ADH voor jonge kinderen ligt vaak de helft lager. Als een product speciaal bedoeld is voor kinderen, moet er ook rekening worden gehouden met de voedingsadviezen voor kinderen. Je kunt niet van ouders verwachten dat ze zelf met de rekenmachine aan de slag gaan, aldus de Consumentenbond. Alleen Davitamon vermeldt op de verpakking dat de ADH is afgestemd op volwassenen.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram