Overlevingskansen kankerpatiënten stijgen sneller

123-kind-kanker-ca-chemotherapie-07-171.jpg

nieuws

De Stichting Kankerregister had onlangs hoopgevend nieuws in een rapport met cijfers over kankerpatiënten in België. Niet alleen gaan de overlevingskansen van kankerpatiënten omhoog, ze stijgen de laatste jaren een stuk sneller dan voorheen. Op dit moment is ongeveer 7 op de 10 patiënten nog in leven drie jaar na de  diagnose van kanker. 

In haar nieuwste publicatie verschaft de Stichting Kankerregister de meest recente gegevens over kankerdiagnoses, overleving na kanker en de evolutie van deze parameters in België. Het percentage van kankerpatiënten dat drie jaar na de diagnose nog in leven is (de zogenaamde 3-jaarsoverleving) blijkt in de vier jaar tussen 2013 tot 2016 even snel gestegen te zijn als in de tien jaar vooraf. Tussen 2004 en 2013 steeg de 3-jaarsoverleving van 67% naar 69% en daarna tot 71% in de volgende vier jaar. 

Longkanker beste voorbeeld

Die tendens is het best zichtbaar bij longkanker. De 3-jaarsoverleving voor deze aandoening steeg in de laatste 14 jaar met maar liefst 10%: van 19% naar 24% in de eerste tien jaar en naar 29% in 2016. De vooruitgang is het sterkst bij de niet-kleincellige longtumoren, die de overgrote meerderheid van alle longtumoren vertegenwoordigen. 

Maar ook bij verschillende andere kankertypes merkt de Stichting Kankerregister een duidelijke verbetering. De onderzoekers noteerden onder andere opvallende stijgingen in overleving tussen 2004 en 2016 voor dikkedarmkanker (+8%), nierkanker (+6%), pancreaskanker (+6%) en melanomen (+5%).

Eerdere diagnoses en betere behandelingen

Die winst wordt onder meer geboekt dankzij meer vroegtijdige diagnoses. Zo leiden screeningsprogramma’s, zoals dat rond dikkedarmkanker, tot de ontdekking van kankers in een minder uitgebreid stadium. De steeds betere beeldvormingstechnieken helpen bovendien om kankers, bv. nierkanker, sneller op te sporen. 

De ontwikkeling en het gebruik van innovatieve en meer effectieve behandelingen zorgen er daarnaast voor dat ook vergevorderde kankers ondertussen al een stuk minder dodelijk zijn geworden. Dat zie je o.a. goed aan de cijfers rond longkanker.  Onder meer immunotherapie, waarbij geneesmiddelen het immuunsysteem stimuleren om kankercellen aan te vallen, bracht een kentering teweeg. Er is ook steeds meer kennis rond gerichte therapieën, met medicatie in tabletvorm, die heel specifiek schadelijke eiwitten kunnen aanpakken.

Lees ook: Kom op tegen Kanker lanceert lijst met de beste gezondheidapps

Bronnen:
https://kankerregister.org
https://www.nieuwsblad.be

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram