Hoe meer op tablet, hoe minder peuters slapen

123-baby-comp-tablet-straling-05-15.png

nieuws Hoe meer peuters een touchscreen gebruiken, hoe minder ze slapen. Dat blijkt uit Brits onderzoek gepubliceerd in het vakblad Scientific Reports.

De onderzoekers vroegen 715 Britse ouders om een online vragenlijst in te vullen over het touchscreengebruik van hun peuters tussen zes maanden en drie jaar. De ouders moesten melden hoe oud hun kind was toen het voor de eerste keer een touchscreen gebruikte, hoe lang hun peuter per dag het touchscreen gebruikt, hoe lang het kind overdag en 's nachts slaapt, hoe vaak het 's nachts wakker wordt, enzovoort.

Driekwart van de peuters blijkt dagelijks een touchscreen in de hand te hebben. Vanaf twee jaar gebruikte meer dan 93 procent een touchscreen. Gemiddeld speelden de kinderen minder dan een half uur per dag met een touchscreen. Kinderen tussen twee en drie jaar gebruikten hun touchscreen het meest, gemiddeld 45 minuten per dag.
Hoe meer gebruik van touchscreens, hoe minder de kinderen ‘s nachts slapen en hoe langer het duurt voor ze in slaap vallen. Overdag slapen ze juist meer. De onderzoekers berekenden dat elk uur op de tablet neerkomt op een kwartier minder slaap per dag.
Daarmee is weliswaar niet bewezen dat de slaapproblemen veroorzaakt worden door de touchscreens. Het zou ook kunnen dat de peuters die veel met hun touchscreen bezig zijn, gewoon minder slaap nodig hebben.

Evenmin werd onderzocht of een kwartier minder slaap een effect heeft op de gezondheid, het gedrag of de cognitieve ontwikkeling van de kinderen.
Anderzijds stippen de onderzoekers aan dat touchscreengebruik ook positieve effecten heeft. Peuters die het vroegst beginnen met actief scrollen, waren eerder met het leren vastpakken van voorwerpen tussen wijsvinger en duim. Tabletgebruik bemoeilijkte ook andere mijlpalen in de ontwikkeling niet, zoals zelfstandig leren lopen en het zeggen van de eerste woordjes.

Lees ook: 9 op 10 Vlaamse kleuters halen richtlijn rond slaap, beweging en schermtijd niet

Bron:
https://www.nature.com/articles/srep46104
www.nemokennislink.nl/publicaties/peuters-met-tablets-slapen-korter


Laatst bijgewerkt: oktober 2019
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram