Nieuw virus infecteert mensen op jonge leeftijd

nieuws Onderzoekers van de afdeling Medische Microbiologie van het UMC St Radboud in Nijmegen hebben voor het eerst aangetoond dat het onlangs ontdekte Saffold-virus bij de mens zeer algemeen voorkomt. Driekwart van de tweejarigen heeft al een infectie met dit virus doorgemaakt en bij de volwassen is dit meer dan negentig procent. Vergelijkbare virussen veroorzaken bij dieren ziekten zoals multiple sclerose, diabetes, ontsteking van de hartspier, en hersenvliesontsteking. Het Saffold-virus behoort tot de familie van de picornavirussen, virussen die zowel bij mensen als dieren voorkomen. Tot deze grote groep virussen behoren onder meer het poliovirus, coxsackievirus, rhinovirus (verkoudheid), hepatitis A virus en dierlijke virussen zoals het mond-en-klauwzeervirus.

Het Saffold-virus is nauw verwant aan Theiler’s virus dat bij muizen een chronische ontsteking van de hersenen veroorzaakt. Daarbij ontstaat een ziektebeeld dat sterk lijkt op multiple sclerose (MS) bij de mens. Andere familieleden van het Theiler’s veroorzaken bij de muis hersenvliesontsteking, ontstekingen van de hartspier en type 1 diabetes. Op basis van de sterke gelijkenis van het Saffold-virus met deze dierlijke virussen is het Saffold-virus mogelijk bij de mens ook een belangrijke ziekteverwekker. Misschien bestaat er een parallel met het ontstaan van verlamming door het poliovirus. Infectie op jonge leeftijd leidt vaak tot geen of milde ziekteverschijnselen, maar een infectie op latere leeftijd verloopt meestal veel heftiger. Is multiple sclerose een heftige uitingsvorm van een Saffold- virusinfectie op latere leeftijd?


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram