Gratis HPV-vaccinatie voor schoolmeisjes van 12 jaar

nieuws Alle meisjes die in Vlaanderen in het eerste jaar secundair onderwijs zitten of die twaalf jaar oud zijn (geboren zijn in 1999), kunnen zich gratis laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). De gratis vaccinatie wordt toegediend door de schoolarts van het CLB of door de huisarts (maar dan moet u wel een consultatie betalen). De vaccinatie is niet verplicht.
Meisjes vanaf het tweede jaar secundair onderwijs kunnen ook gevaccineerd worden, maar niet met de gratis vaccins en niet door het CLB. Voor hen is er een gedeeltelijke terugbetaling bij aankoop van het vaccin in de apotheek.

Wat is HPV?
Het Humaan Papillomavirus (HPV) is een virus dat wordt overgedragen via seksueel contact. Dit hoeft niet per se vrijen te zijn, het virus kan ook door huid-op-huidcontact worden overgedragen, vooral in de schaamstreek, maar ook via je handen en vingers. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van seksueel actieve vrouwen besmet is. Condooms verminderen de kans op besmetting maar beschermen je niet volledig tegen een HPV-infectie.

Het is een van de meest frequent voorkomende seksueel overdraagbare infectieziekten: meer dan 80% van de mensen loopt vroeg of laat een HPV-besmetting op. Die besmetting verloopt meestal onopgemerkt. Het virus komt het meest voor bij jongere mannen en vrouwen.

Er bestaan verschillende types HPV. Twee van deze types HPV (type 16 en 18) veroorzaken ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker, terwijl de HPV-types 6 en 11 verantwoordelijk zijn voor ongeveer 90% van de genitale wratten.
Baarmoederhalskanker is de 7de frequentste kanker bij vrouwen en de tweede belangrijkste kanker in de leeftijdsgroep tussen 15 en 44 jaar. Jaarlijks worden in Vlaanderen ongeveer 350 vrouwen getroffen door deze kanker.

Waarom vaccineren?
Het gratis vaccin Gardasil beschermt tegen de HPV-types 16 en 18 die kanker kunnen veroorzaken en bovendien tegen de HPV-types 6 en 11 die genitale wratten veroorzaken. Vaccinatie kan tot 70% van de baarmoederhalskankers voorkomen.

De inenting heeft vooral zin bij vrouwen die nog niet met het virus in aanraking zijn geweest. Dus vooral bij jonge meisjes die nog geen seksueel contact hebben gehad. Daarom wordt deze vaccinatie in Vlaanderen gratis aangeboden aan alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs.
Meisjes van 12 jaar die zich dit jaar niet laten vaccineren, kunnen dat later doen, maar dan moeten ze het vaccin wel zelf betalen.
Vorig schooljaar liet 83% van de meisjes uit het eerste jaar van het secundair onderwijs zich vaccineren.

Een volledige vaccinatie met het gratis vaccin Gardasil bestaat uit drie dosissen die gegeven worden in de loop van één schooljaar. Na één inenting maakt je lichaam nog niet voldoende afweerstoff en aan om goed en langdurig beschermd te zijn tegen een besmetting met deze HPV-types. Bij elke volgende inenting wordt de afweerreactie versterkt. Na drie vaccinaties ben je voldoende beschermd. Stoppen na één inenting is niet gevaarlijk, maar je bent dan niet voldoende beschermd tegen het virus.

Omdat het vaccin niet tegen alles types HPV beschermt, mag men andere voorzorgsmaatregelen niet uit het oog verliezen. Zo blijft het belangrijk dat vrouwen vanaf de leeftijd van 25 jaar om de 3 jaar een uitstrijkje laten nemen door hun arts. Ook veilig vrijen is erg belangrijk als bescherming tegen HPV en andere seksueel overdraagbare infecties. Een condoom gebruiken biedt evenwel geen waterdichte garantie tegen HPV-besmetting.

Meer info: www.zorg-en-gezondheid.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram