Nederland start campagne over voedselveiligheid

watweten-veiligeten-150.jpg

nieuws Voedselinfecties komen op grote schaal voor. Volgens het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lag het aantal voedselinfecties in het afgelopen jaar tussen de 300.00 en 750.000. Voedselinfecties zijn eenvoudig te vermijden. Daarom lanceert het RIVM de voorlichtingscampagne ‘Wat je moet weten, om veilig te eten!’
Voedselinfecties worden veroorzaakt door bacteriën en virussen. Deze krijg je binnen door het eten en drinken van besmette voedingsmiddelen. Meestal gaat een voedselinfectie vanzelf weer over, maar voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kan het ernstige gevolgen hebben.
In de zomer komen voedselinfecties vaker voor. Door hogere temperaturen groeien ziekteverwekkers op voedsel sneller. Voedselinfecties zijn eenvoudig te voorkomen, door te letten op hygiëne voor en tijdens het bereiden van eten.

De belangrijkste tips zijn:
Schoonhouden –Was regelmatig uw handen, hierdoor worden bacteriën en virussen verwijderd. De belangrijkste momenten zijn: voor het bereiden van de maaltijd, na het aanraken van rauw vlees, voor u aan tafel gaat en natuurlijk na toiletbezoek.
Scheiden – Tijdens het koken kunnen bacteriën en virussen van het ene voedingsmiddel makkelijk op een ander voedingsmiddel komen. Zorg daarom dat bereid voedsel niet in aanraking komt met rauw voedsel, gebruik verschillende snijplanken voor rauw vlees en groente en werk altijd met schone messen.
Bewaren – Bij lage temperaturen kunnen bacteriën en virussen zich moeilijk vermeerderen. Zet producten die gekoeld moeten blijven dan ook zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast. Houd vlees en salades bij barbecueën gekoeld.
Verhitten– Bij het koken van voedingsmiddelen, gaan de aanwezige bacteriën en virussen dood. Vooral vlees, vis, en schelpdieren moeten voldoende worden verhit, bij voorkeur totdat het gaar is. Drink geen rauwe melk en kook kraanwater als u twijfelt aan de kwaliteit, bijvoorbeeld in het buitenland.

bron: www.rivm.nl

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram