10 dagdagelijkse voorwerpen die meer bacteriën bevatten dan je wc-bril

dossier

Zou je je boterhammen op de wc-bril leggen? Natuurlijk niet, maar misschien wel op je computerklavier? Wel, dat doe je beter niet, want meestal bevat die nog veel meer bacteriën. En zo zijn er nog meer dagelijkse gebruiksvoorwerpen’ die vuiler zijn dan je denkt.



Toetsenbord

123-h-bact-comp-gsm-09-20.jpg
Het toetsenbord van je computer of ipad bevat massa’s meer bacteriën dan je toiletbril. Sommige bronnen vermelden tot 400 keer meer! En met de computermuis is het niet veel beter gesteld. Minuscule etensrestjes die achterblijven, maar ook bacteriën die op je handen (of op die van een collega die je computer gebruikt) achterblijven na een toiletbezoek, liggen aan de basis daarvan. Regelmatig schoonmaken is dus de boodschap. En uiteraard ook je handen niet snel snel, maar zeer grondig wassen na elk toiletbezoek. Zeker als je de zeeppomp aanraakte die misschien al door andere vuile handen is besmet …

Lees ook: Hoe reinig je best het klavier van je computer?

Gsm

Ook je gsm is een broeihaard van infecties omdat hij vaak in de nabijheid van je gezicht komt of met ‘besmette’ handen wordt vastgenomen. Op het scherm zouden gemiddeld 100 keer meer bacteriën huizen dan op je wc-bril! Gelukkig zijn de meeste vrij onschuldig, maar de E.colibacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt, een griepvirus, en een bacterie die verantwoordelijk is voor huidaandoeningen zoals eczeem voelen zich daar jammer genoeg ook best thuis.
Daarom leen je je mobieltje (en ook je balpen!) maar beter niet uit aan om het even wie en reinig je het best regelmatig met ontsmettende doekjes.

Lees ook: Deze bacteriën zitten in je handtas

Afstandsbediening

Ogenschijnlijk vormt het geen gevaar wanneer je peuter de afstandsbediening van je televisie, van je radio, of van om het even welk staaltje domotica onderzoekend in zijn/haar mondje stopt. En toch is ook dat hebbeding een belangrijke bron van bacteriën. Weinig mensen denken eraan om ‘het bakje’ wekelijks te reinigen met een ontsmettend sopje.
Afstandsbedieningen die ook door anderen worden gebruikt - op hotel of in een huurhuisje – zijn sowieso een bacteriebom.

Lees ook: Veel bacteriën op afstandsbediening TV en lichtschakelaars in hotelkamers

Tandenborstel

123-tandenborstels-kleur-11-16.jpg
Raar maar waar, een gebruiksvoorwerp dat voor je dagdagelijkse mondhygiëne moet zorgen, is vaak zelf een infectiebron. De bacteriën die je op je tandenborstel achterlaat, gedijen zeer goed in een warme en vochtige omgeving en gaan zich vlotjes vermenigvuldigen. Daarom is het belangrijk dat je je tandenborstel regelmatig vervangt, hem goed droogwrijft met een nette (papieren) doek na elk gebruik en dat je hem niet in de buurt van het toilet neerplant (en liefst ook niet in een vuile beker!). Na het doorspoelen zweven er in de omgeving van het toilet bacteriën door de lucht die zich na een paar uur ook ergens neerzetten … Ook cosmeticaproducten zoals bijvoorbeeld lippenstift en mascara kunnen infecties verspreiden.

Lees ook: Hoe vaak moet je je tandenborstel vervangen?

Haardroger

We blijven in de badkamer. De warme lucht van de haardroger is het perfecte transportmiddel voor bacteriën en virussen in de buurt. Hete lucht daarentegen doodt kiemen, maar die wil je natuurlijk niet op je haar of huid!

Beddengoed

Gebruikte lakens en hoofdkussens zijn een walhalla voor huisstofmijten en bedwantsen, maar ook bacteriën hebben het er naar hun zin. Daarom is het zeer belangrijk dat je regelmatig de bedden in huis verschoont en de matras afwast of reinigt.

Kledij

Verder in de categorie textiel: je kledij. Een wasbeurt in de machine is niet altijd een garantie voor 100 % kiem- en bacterievrije kleren. Het warme sopje slorpt inderdaad de bacteriën en andere vieze beestjes uit je vuile linnen op, maar in sommige machines blijft er na de wasbeurt een waterrestje op de bodem staan. Best even checken of dat bij jouw machine niet het geval is want dat kan je maar beter vermijden.

Lees ook: Op welke temperatuur moet je wassen?

Keukenspons of schotelvod

123-h-bact-spons-keuk-09-20.jpg
Het sponsje waarmee je het keukenaanrecht reinigt of de vaat doet, is een topbestemming voor zo’n ongewenste indringers. Ze hokken er in groten getale samen en doen zich te goed aan het vuil dat op het sponsje achterblijft. Per vierkante centimeter kunnen er miljoenen bacteriën huizen!
Daarom is het een must om het sponsje regelmatig te vervangen door een vers onaangetast exemplaar.

Ook de vaatdoek is een broeihaard. Daarom neem je best elke dag een propere vaatdoek (gewassen bij minimum 60 °C).

Rooster van de oven of de BBQ

Achtergebleven etensrestjes vormen de ideale voedingsbodem voor bacteriën. En je wilt je verse, lekkere eten toch niet in contact brengen met die vieze gasten? Dus best ook de rooster of grill even schoonschrobben voor gebruik.

Winkelkarretjes en andere gebruiksvoorwerpen die iedereen aanraakt

123-h-bact-lift-09-20.jpg
Heel wat voorwerpen buitenshuis zijn uiteraard ook ziekteverspreiders bij uitstek! Dingen die door jan en allemaal worden ‘bepoteld’ en vaak ook ‘besmet’: winkelkarretjes, benzinepompen, parkeermeters, automaten, (rol)trapleuningen, liftknopjes, lichtschakelaars …

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram