- dossierSlecht of wazig zicht: zo kan je oogproblemen bij kinderen herkennen
- dossierLikdoorns en eeltplekken: verschil en behandeling
- nieuwsUitbraak marburgvirus: moeten we ons zorgen maken?
- nieuwsSchoolvakanties, brugdagen en verlengde weekends in Vlaanderen 2024-2025
- dossierImpetigo of krentenbaard: symptomen en hoe besmettelijk?
Welke soorten wratten zijn er?
In dit artikel
Welke soorten wratten zijn er?
dossier
Wratten zijn goedaardige gezwelletjes op de huid die veroorzaakt worden door het humaan papillomavirus. Dit virus wordt overgebracht door direct huidcontact, en overleeft goed in een vochtige omgeving zoals zwembaden, douches en sportkleedkamers of natte handdoeken. Hoe wratten eruitzien kan sterk verschillen, afhankelijk van het type wrat. Wratten kunnen op verschillende delen van het lichaam voorkomen.
Lees ook: HPV-infectie: hoe gevaarlijk is het humaan papillomavirus?
Gewone wratten (verruca vulgaris)
Gewone wratten ontstaan vaak op de vingers, nagels, tenen of de rug van de hand, en soms ook op de knieën. Ze ontstaan meestal op plekken waar de huid beschadigd is, zoals rond afgebeten vingernagels. Gewone wratten hebben een ruwe textuur en kunnen in grootte variëren van een speldenknop tot een erwt. Sommige bevatten kleine, zwarte puntjes. Vooral kinderen hebben last van dit soort wratten.
Lees ook: Hoe kan je wratten voorkomen?
Wratten op voet (verrucae plantares)
Wratten op de voetzool zien eruit als dikke, vereelte huid, vaak met zwarte puntjes op het oppervlak. Ze zijn doorgaans niet boven het niveau van de huid verheven, mogelijks als gevolg van druk. Voetwratten zijn vaak hardnekkig en kunnen zich uitbreiden tot grote mozaïekwratten, een verzameling van meerdere kleine wratjes.
Lees ook: Hoe krijg je wratten?
Platte wratten (verruca plana)
Platte wratten zijn licht verheven en zien er glad uit. Ze zijn lichtbruin en ontstaan het vaakst op het voorhoofd en de wangen, maar kunnen ook voorkomen op de handen, onderarmen en benen.
Draadvormige wratten (verruca filiformis)
Draadvormige of filiforme wratten komen veeleer voor in het gezicht of in de hals. Het zijn in feite uitstulpsels op een klein steeltje. Ze worden meestal niet groter dan enkele millimeters.
Genitale wratten
Genitale wratten zijn een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Ze ontwikkelen zich op de geslachtsdelen en rond de anus. Ze geven meestal geen bijkomende symptomen. Afhankelijk van de grootte en de locatie kunnen ze wel pijn of jeuk veroorzaken. Genitale wratten variëren in kleur van roze tot donkerbruin en kunnen plat of hobbelig zijn, of op steeltjes groeien. Ze staan meestal in groepjes dicht bij elkaar.
Lees ook: Alles over genitale wratten
Parelwratten of waterwratten
Deze wratten zijn glad en huidkleurig of een beetje doorzichtig. In het midden van de wrat zit soms een putje. Parelwratten worden ook wel waterwratten genoemd en zijn zeer besmettelijk. Ze komen voor in het gezicht, op de romp en de ledematen. Parelwratten worden veroorzaakt door een ander virus, het molluscum contagiosumvirus. Het zijn daarom ook geen echte wratten.
Hoe ziet een opkomende wrat eruit?
Je kan niet altijd met zekerheid weten of je een wrat hebt. Vooral een beginnende wrat is soms moeilijk te herkennen. De volgende kenmerken wijzen erop dat je een wratje aan het krijgen bent:
|
Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.medicalnewstoday.com
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist