Oxytocine supplement bij bevalling, depressie en autisme

In dit artikel
Oxytocine supplement bij bevalling, depressie en autisme

dossier

De meesten onder ons kennen oxytocine als het liefdes- of knuffelhormoon. De stof helpt je om beter om te gaan met emotionele en sociale situaties en speelt een belangrijke rol bij de bevalling. Oxytocine zou daarom een mogelijke behandelingsvorm zijn bij psychische en ontwikkelingsaandoeningen, zoals depressie en autisme. 

Lees ook: Wat zijn hormonen en wat doen ze?

Wat is oxytocine?

Getty_oxytocine_gelukshormoon_liefde_2024.jpg

© Getty Images

Oxytocine is een hormoon dat wordt aangemaakt in de hypothalamus en door de hypofyse wordt afgegeven aan de bloedsomloop. De belangrijkste functie van oxytocine is het vergemakkelijken van de bevalling. Net als endorfine of serotonine is oxytocine een soort hormoon in je lichaam dat positieve gevoelens bevordert. We produceren het ook als we verliefd en opgewonden zijn. Daarom kreeg het de bijnamen ‘liefdeshormoon’ en ‘knuffelhormoon’.

Lees ook: Neusspray met ‘knuffelhormoon’ oxytocine tegen verlegenheid

Oxytocine bij de bevalling

Oxytocine stimuleert zowel het samentrekken van de baarmoederspieren als de productie van prostaglandines, stoffen die eveneens de samentrekkingen van de baarmoeder bevorderen. Vrouwen bij wie de bevalling langzaam op gang komt, krijgen soms oxytocine toegediend om het proces te versnellen. 

Van zodra de baby geboren is, helpt oxytocine om melk van de borst naar de tepel te brengen en om de band tussen moeder en baby te bevorderen. Moeders met hogere niveaus van oxytocine vertonen aanhankelijker gedrag in de opvoeding: ze checken de baby bijvoorbeeld regelmatiger en zullen hem of haar vaker liefdevol aanraken of toespreken.

Lees ook: Eindelijk bewezen: je brein verandert wel degelijk wanneer je mama wordt

Oxytocine neusspray als supplement

Studies uit 2017 en 2021 toonden aan dat oxytocine – dat in sprayvorm werd toegediend aan de deelnemers -  kan helpen bij de behandeling van autisme en andere ontwikkelingsstoornissen. Hetzelfde geldt voor psychische aandoeningen die de sociale interactie belemmeren. Personen met autisme zouden minder repetitief gedrag vertonen en ze zouden minder moeite hebben om sociale relaties aan te gaan.

De stof wordt ook onderzocht als een mogelijke behandeling voor (postnatale) depressie. Oxytocine zou gevoelens van vertrouwen en rust stimuleren. Tout court zorgt oxytocine voor meer emotionele stabiliteit. Er lopen ook onderzoeken naar oxytocine als mogelijke behandeling voor alcohol- en drugsmisbruik.

Lees ook: Oxytocine helpt mensen met hechtingsproblemen binnen autisme

Bijwerkingen oxytocine supplement

De effecten van een oxytocinespray kunnen verschillen van persoon tot persoon. Onderzoek toont aan dat er bijwerkingen kunnen optreden zoals:

  • Anafylactische reacties
  • Misselijkheid en braken
  • Snelle, onregelmatige hartslag
  • Overgevoelige baarmoederreactie
  • Agressie 
Om die reden mag oxytocine enkel onder toezicht van een arts gegeven worden.

Lees ook: Wat is een anafylactische shock?

Bronnen:
https://www.health.harvard.edu
https://www.eoswetenschap.eu
https://www.healthline.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram