Eindelijk bewezen: je brein verandert wel degelijk wanneer je mama wordt
nieuws
Als moeder sta je er vast niet versteld van dat je brein verandert wanneer je mama wordt. Maar om iedereen die je niet gelooft te overtuigen is er nu ook onderzoek naar gedaan.
Een groeiend of krimpend brein?
In 2010 werd door de American Psychological Association al onderzocht hoe het brein van een zwangere vrouw verandert. Daaruit bleek dat bepaalde delen groeien tijdens de zwangerschap en kort na de bevalling. Neurowetenschappers Dr. Craig Kinsley en Dr. Elizabeth Meyer menen dat dat door het toegenomen aantal functies van de vrouw in kwestie komt, zoals de motivatie om voor een kind te zorgen.
In 2016 echter werd door een ander onderzoek – gepubliceerd in ‘Nature Neuroscience’ – duidelijk dat andere delen van het brein minder actief worden wanneer je mama wordt. De reductie van die grijze massa hield tot twee jaar na de geboorte van de baby stand.
Hormonen
Uit dat laatste onderzoek bleek dat er ook een verandering in de hormoonbalans is, met name de hormonen oxytocine en progesteron. Die zijn belangrijk om een band met je baby op te bouwen. Wanneer je baby bijvoorbeeld huilt of lacht zal een moeder daar intenser op reageren dan wie dan ook, omdat ze op dat moment meer oxytocine in haar lichaam heeft.
Je brein verandert wanneer je mama wordt
Eigenlijk is het zo gek niet dat je brein verandert wanneer je mama wordt. Het is immers een van de meest complexe verandering die je in je hele leven meemaakt. Bij zo’n emotionele, sociale en fysieke veranderingen is het logisch dat je brein niet achterblijft. De kleine aanpassingen helpen een moeder om haar nieuwe rol te vervullen en om de juiste prioriteiten te stellen om het nageslacht te verzekeren.
Laatst bijgewerkt: september 2023
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.