Hersenen vrouwen veranderen elke maand

123-txt-respect-hormonen-menst-menop-10-16.jpg

nieuws Wanneer de hoeveelheid oestrogeen in voorbereiding op de ovulatie toeneemt, neemt ook het volume van de hippocampus toe. En die verandering gaat gelijk op met de verandering in hormonen.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences in het blad Scientific Reports, waarover de wetenschappelijke website Scientas.nl bericht.
“We ontdekten dat tegelijk met de toename van oestrogeen die voorafgaat aan de ovulatie ook het volume van de hippocampus toeneemt: zowel het volume van grijze stof als dat van witte stof,” vertelt onderzoeker Claudia Barth.

Onduidelijk is nog hoe deze veranderingen in het brein het gedrag en de cognitieve vaardigheden van vrouwen beïnvloeden. Maar bekend is dat de hippocampus een belangrijke rol speelt in onze herinneringen, onze stemming en onze emoties.

Het onderzoek kan mogelijk uiteindelijk leiden tot een beter beeld van PMDD, een ernstige vorm van PMS (premenstrueel syndroom). Ongeveer één op de twaalf vrouwen lijdt aan PMDD. Deze vrouwen hebben in de dagen voor hun menstruatie ernstige fysieke en psychische klachten, zoals lusteloosheid en heftige stemmingswisselingen. “Om dit beter te begrijpen, moeten we eerst vaststellen welk maandelijks ritme het brein van een gezonde vrouw volgt. Alleen dan kunnen we onthullen hoe dat verschilt van dat van vrouwen met PMDD.”

Lees ook: Het premenstrueel syndroom (PMS): symptomen en behandeling

Bron:
https://www.scientias.nl/brein-vrouwen-verandert-maand/
https://www.mpg.de/10781328/brain-in-sync-with-hormones


Laatst bijgewerkt: oktober 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram